verstandelijke beperking en tandartsbezoek

Er zijn veel mensen die liever niet naar de tandarts gaan. Ondanks dat zij precies weten wat er gaat gebeuren, vinden zij het toch nog steeds niet fijn. Voor mensen met een verstandelijke beperking geldt dit vaak nog meer. Hoe kan bij mensen met een verstandelijke beperking deze angst wat afgenomen worden?

Verstandelijke beperking

Zoals gezegd is een bezoek aan de tandarts voor veel mensen geen prettige ervaring. Voor mensen met een verstandelijke beperking geldt nog meer dat er veel spanning komt kijken bij een tandartsbezoek. Dit heeft te maken met het feit dat zij vanwege hun verstandelijke beperking niet goed weten wat zij kunnen verwachten, zij begrijpen niet goed wat er staat te gebeuren en onwetendheid maakt vaak onnodig bang.

Fotostappenplan

Een goede uitleg is dus van belang bij het wegnemen van de angst, dit geldt voor iedereen. Voor mensen met een verstandelijke beperking hebben Kentalis en de Stichting voor Bijzondere Tandheelkunde een fotostappenplan ontwikkeld. Voor iedere soort behandeling hebben zij een speciaal fotostappenplan samengesteld, aan de hand waarvan patiënten met een verstandelijke beperking uitleg kunnen krijgen over de behandeling dit gaat volgen.

Tandartsbezoek is belangrijk

Het regelmatig bezoeken van een tandarts is voor iedereen belangrijk om de conditie van het gebit goed in orde te houden. Moet u iemand met een verstandelijke beperking begeleiden naar de tandarts en merkt u dat deze persoon hier angstig voor is? Ga dan naar de website van Kentalis en download het betreffende fotostappenplan. U kunt hiermee van te voren de verschillende stappen goed doornemen, zodat het duidelijk is wat er komen gaat. Natuurlijk kunt u de foto’s ook meenemen naar de tandarts, om ze daar nog eens door te kunnen nemen als dat nodig mocht zijn.