ramadan mondzorg
ramadan mondzorg

Ramadan is de negende maand van de islamitische maankalender waarbij de moslims over de hele wereld vasten. Het vasten ziet men als een vorm van zuivering van de ziel en gehoorzaamheid aan Allah. Dit houdt in dat de moslims bij het opkomen van de dageraad en zonsondergang zich onder andere onthouden van het nuttigen van eten en drinken. Wanneer u tijdens de ramadan vast, wijzigt niet alleen uw eet- en drinkpatroon maar het kan ook gevolgen hebben voor de mondhygiëne. Immers, overdag tandenpoetsen en gebitsverzorging zal op een andere manier verlopen dan dat u gewend bent. Een van de eerste dingen die u normaal gesproken doet, is het poetsen van uw tanden en eventueel flossen of het gebruiken van mondwater. In dit artikel leest u meer informatie en tips over hoe u een goede mondzorg behoudt tijdens de ramadan.

 

Verandering aan uw adem

Een van de meest voorkomende aspecten tijdens het vasten is de verandering aan de adem. Indien men last heeft van een slechte adem, dan kan het mogelijk zijn dat dat wordt opgemerkt door uw collega’s en/of vrienden. De medische term voor een slechte adem heet orale halitose. De oorzaken van Halitose komen onder andere door:

  • slechte mondhygiëne door slechte (kunst)gebitsverzorging, roken, energiedranken
  • lichamelijke ziekten zoals diabetes, maagontsteking of nierziekte
  • lage weerstand
  • gebruik van medicatie
  • gekruid voedsel
  • geen aanmaak van speeksel in de mond

 

Het belang van speeksel

Doordat u tijdens het vasten niets drinkt, zult u weinig tot geen speeksel aanmaken. Door het aanmaken van speeksel zorgt u ervoor dat de groei en werking van deze bacteriën geremd worden. U spoelt als het ware uw mond met speeksel. Speeksel heeft ook een verzachtende werking tijdens het spreken en kauwen. Goed kauwen zorgt weer voor een betere spijsvertering. Daarnaast krijgt u last van een droge mond bij weinig tot geen speeksel. Als u continu een droge mond heeft, kunnen dode cellen en bacteriën zich ophopen op de tong, tandvlees en de binnenkant van onze wangen. Deze cellen gaan dan rotten en geven een onaangename geur aan onze adem.

 

Hoe behoudt u tijdens de ramadan een goede mondhygiëne?

De regel geldt dat de meest voorkomende zaken die de keel bereiken via de mond of neus het vasten doet verbreken. Het innemen van water is daarom niet toe gestaan. Wel is het nog steeds mogelijk om uw gebit en mond te verzorgen. Tijdens het vasten kunt u overdag gebruik maken van de miswak, flossen, ragen of een tongschraper zolang de laatste drie geen menthol of fluoride bevat. Spoel de mond regelmatig tijdens het vasten zonder het in te slikken. Uw mond spoelen is een onderdeel van de kleine wassing (woedoe), die u voor elk gebed van de dag dient te hebben verricht. Hiermee stimuleert u ook het aanmaken van speeksel.

Voordat u begint met vasten (voor de dageraad) raden wij u af om koffie, thee en frisdrank te drinken maar juist veel water. Zorg voor voldoende inname van fruit. Vermijd teveel en vettig eten tijdens de iftaar (het eten). Probeer uw gerechten te proportioneren en bij voorkeur te stomen, vetvrij te bakken of te bakken met koolzaadolie. Vermijd voor de dageraard gerechten met veel suiker. Gerechten met suiker zullen het lichaam sneller uit laten drogen.

 

Reinigen van de tong

Reinig twee keer per dag de tong met een tandenborstel of een tongschraper. Er bestaan ook tandenborstels die de tongschraper en borstel combineren. U kunt dan poetsen terwijl u schraapt. Er zijn verschillende soorten tongschrapers, gemaakt van roestvrij staal, koper, plastic en siliconen. Elk materiaal heeft zijn voor- én nadelen. IJzer en koper kan veilig in kokend water gelegd worden om te steriliseren. Plastic tongschrapers zijn in het algemeen goedkoper, maar minder sterk. Siliconen schrapers zijn aangenamer voor de tong.

 

Tanden poetsen

U hoeft overdag tijdens het vasten niet uw  tanden te poetsen. Wel is het raadzaam om na elke maaltijd uw tanden gelijk te poetsen, bij voorkeur vroeg in de ochtend (sehri) of na zonsondergang (iftaar). Tijdens het vasten kunt u de miswak gebruiken ter ondersteuning van de mondzorg.

 

Het gebruik van ragers, floss en tanden stokers

Het gebruiken van een tandenstoker, rager of flosdraad zonder mintsmaak en toevoeging van fluoride is toegestaan, zolang er geen bloed vermengd wordt met uw speeksel en door slikt. Merkt u op dat u door het ragen of flossen snel bloed krijgt? Dan betekent dit dat uw tandvlees zeer gevoelig is. In deze gevallen raden wij u om minstens twee keer per dag te flossen en te ragen. U kunt door middel van een minimale hoeveelheid water het vermengde speeksel uit spugen zodat u het vasten niet verstoort.

 

Het gebruik van de miswak (Siwak) tijdens de ramadan

miswak siwak

Miswak (siwak) is een tak, afkomstig van de “Salvador Perisca” boom. Het reinigt uw mond en tanden op een natuurlijke wijze. In Miswak zitten natuurlijke fluoride en andere stoffen die heel goed zijn voor het lichaam. In het verleden hebben meerdere studies aangetoond dat het gebruik van miswak op bepaalde vlakken zelfs beter werkt dan tandpasta. Het gebruik van een miswak tijdens het vasten is soennah, oftewel een handeling van de profeet (vrede en zegeningen zij met hem) en zelfs aan te raden. Wij adviseren tijdens het vasten gebruik te maken van de tak (wortel) en niet de tube vorm.

 

`Als ik niet had gevonden dat ik mijn gemeenschap te zwaar zou belasten, dan zou ik hen opgedragen hebben om hun tanden te reinigen met de siwak voor ieder gebed.` (de profeet Mohammed vrede en zegeningen zij met hem). 

 

Het gebruik van mondspoeling en mondspray

Tijdens zonsondergang kunt u gebruik maken van mondspoeling en mondspray, zonder alcohol. Alcohol zorgt namelijk voor een droge mond. Vermijd tijdens het vasten gebruik van mondspoeling en mondspray, niet alleen om inname van de mondspoeling  te voorkomen, maar ook ter voorkoming van een droge mond.

 

Last van een droge mond door medicatie

In bepaalde gevallen zult u medicatie slikken, hetzij op aangepaste tijden. Het is mogelijk dat de medicatie zorgt voor een droge mond en voor een slechte adem. Dit komt doordat medicijnen de aansturing van de speekselklieren stopzet. Hierdoor wordt er minder tot geen speeksel aangemaakt. Tijdens de ramadan kan dit mogelijk leiden tot vervelende complicaties, waaronder niet meer kunnen slikken of overgeven. Overleg daarom altijd met uw dienstdoende arts of uw medicatie bijwerkingen heeft en welke dit zijn. Verder is het belangrijk om te vragen of de medicatie kan leiden tot een droge mond. Is dit het geval? Dan kunt u om andere medicatie vragen. Het kan ook helpen om de medicatie voor het vasten in te nemen in plaats van in de avond, dit in overleg met uw arts.

 

Naar de tandarts gaan tijdens de ramadan

De meeste patiënten die vasten, gaan niet naar de tandarts. Dit om de kans voor inname van water te voorkomen. Toch zal een bezoek aan de tandarts noodzakelijk zijn bij ernstige tot zeer ernstige pijnklachten. Immers, bij chronische gebitspijn wordt het vervolgen van het vasten moeilijker. Dat geldt ook bij een gaatje, tandvleesontsteking of afgebroken tand of kies. Neem daarom op tijd contact op met de tandarts zodat u het vasten zonder pijn kunt uitvoeren.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

    Contactformulier

    Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

    Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


    Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
    JaNee

    Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
    via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders