digitale prothese bij Dentalzorg
digitale prothese bij Dentalzorg

Digitale prothese

In de moderne tandheelkunde zijn digitale technologieën niet meer weg te denken. Deze technologieën hebben tal van voordelen, niet alleen voor tandartsen en tandtechnici, maar ook voor patiënten. Binnen DentalZorg beschikken wij over moderne tandheelkundige technologieën onder een dak. Een van de gebieden waarop deze technologieën het meest indrukwekkend zijn, is de vervaardiging van digitale prothesen, zoals een digitaal kunstgebit oftewel 3D gebitsprothese. In deze blog zullen we ons richten op de voordelen van digitale prothese technologieën en hoe DentalZorg deze technologieën gebruikt om patiënten de beste prothese te kunnen bieden.

Wat is een digitale prothese?

Een digitaal kunstgebit (ook wel 3D gebitsprothese) is een kunstgebit dat is ontworpen en vervaardigd met behulp van digitale technologieën, ten opzichte van een conventionele prothese. Het proces begint met het maken van een digitale scan van de mond van de patiënt. Deze scan wordt vervolgens gebruikt om een digitaal model van de mond te creëren, waarop het kunstgebit wordt ontworpen door ons eigen design team met behulp van ons design software. Het ontwerp wordt vervolgens naar een freesmachine gestuurd die het kunstgebit uit een blok tandheelkundige kunststof freest.
DentalZorg is gespecialiseerd in prothese techniek en heeft al vijf generaties lang ervaring op het gebied van het ontwerpen en vervaardigen van verschillende soorten protheses. Met name op het gebied van digitale prothese technologieën hebben wij ons de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Door de inzet van geavanceerde digitale technologieën kan DentalZorg protheses op maat maken die niet alleen beter passen, maar ook sneller en efficiënter worden geproduceerd.

Hoe werkt het?

Het proces van het maken van een digitaal kunstgebit begint met een afspraak bij de tandarts, waarbij de mond van de patiënt wordt gescand met behulp van een intra-orale scanner. Binnen al onze DentalZorg tandartspraktijken maken wij enkel gebruik van de meest veilige, duurzame en efficiënte apparatuur, zoals de iTero intra-orale scanner. Deze scanner zorgt voor een nauwkeurige digitale weergave van de mond, waardoor het mogelijk is om het kunstgebit precies op maat te maken.
Hoe werkt dit precies? Een kleine scanner wordt in de mond geplaatst en gebruikt lichtpulsen en sensoren om de vorm en positie van tanden en weefsels vast te leggen. De gegevens worden naar een computer verzonden, waar een 3D-scan wordt gegenereerd. Dit biedt voordelen zoals het vermijden van ongemakkelijke afdrukken en het verbeteren van de pasvorm van tandheelkundige restauraties.

Daarna worden er mondfoto’s gemaakt, die samen met de digitale scan worden gebruikt voor het ontwerp. Vervolgens wordt het digitale model van de mond gebruikt om het kunstgebit te ontwerpen met behulp van speciale software.
Het ontwerp wordt door het Dent2Design design team van DentalZorg geoptimaliseerd om een perfecte pasvorm te garanderen, waarbij eventuele aanpassingen direct kunnen worden doorgevoerd. Wij kunnen de vorm, grootte, kleur en andere details van de prothese aanpassen op basis van uw specifieke behoeften. Met behulp van de ontwerpsoftware kunnen onze ontwerpers ook de beet en de occlusie (het samenkomen van de tanden) optimaliseren, zodat de prothese goed past en goed functioneert met de rest van uw gebit.

Bij DentalZorg nemen wij de extra stap om een perfecte pasvorm te garanderen, door het printen van een concept in de vorm van een pasprothese. Hierdoor kan de prothese gepast worden, alvorens wij de DentalZorg 3D Dentures (kunstgebit) maken. Eenmaal akkoord, wordt het ontwerp naar onze freesmachine gestuurd die het kunstgebit uit een blok tandheelkundige kunststof freest.

foto van de iTero intra orale scanner
De iTero intra orale scanner

Waarom kiezen voor een digitaal kunstgebit?

In de tandheelkunde worden geprinte en gefreesde protheses gebruikt om op maat gemaakte tandheelkundige oplossingen te creëren met behulp van geavanceerde technologieën. Hier is een korte beschrijving van beide processen:

Geprinte prothese:
Bij het vervaardigen van een geprinte prothese wordt gebruikgemaakt van 3D-printing. Het digitale ontwerp van de prothese wordt geüpload naar een 3D-printer, die laag voor laag materiaal toevoegt om het gewenste prothesemodel te creëren. Dit proces maakt het mogelijk om gedetailleerde en complexe protheses op maat te maken met grote nauwkeurigheid. Bij DentalZorg bieden wij de mogelijkheid om een pasprothese te vervaardigen door middel van deze 3D-printing techniek. De pasprothese biedt extra nauwkeurigheid.

Gefreesde prothese:
Bij het vervaardigen van een gefreesde prothese wordt gebruikgemaakt van computergestuurde freesmachines. Het digitale ontwerp van de prothese wordt naar de freesmachine gestuurd, die het model uit een blok materiaal snijdt. Het materiaal van een gefreesde prothese bevat minder monomeer dan een geprinte prothese, waardoor de kans op allergische reacties aanzienlijk verlaagd wordt. Dit nauwkeurige proces verwijdert precies het onnodige materiaal om de gewenste prothesevorm te creëren.

Zowel geprinte als gefreesde protheses bieden voordelen zoals maatwerk, nauwkeurigheid en efficiëntie in het productieproces. Deze technologieën stellen ons in staat om op maat gemaakte protheses te leveren die beter passen en comfortabeler zijn voor onze patiënten.

Er zijn tal van voordelen verbonden aan het kiezen voor een digitale prothese. Hier zijn er een aantal:

  • Nauwkeurige pasvorm: Door middel van digitale scans kan een nauwkeurige weergave van de mond worden gemaakt, waardoor het mogelijk is om het kunstgebit precies op maat te maken en een optimale pasvorm te garanderen.
  • Snellere productietijd: Een digitaal kunstgebit kan sneller worden geproduceerd dan een traditioneel, ambachtelijk kunstgebit, omdat er geen afdrukken of handmatige bewerkingen nodig zijn.
  • Personalisatie: Een digitaal kunstgebit kan worden gepersonaliseerd met een verscheidenheid van kleuren en materialen, waardoor ze er natuurlijker uitzien en beter passen bij de persoonlijke smaak van de patiënt.
  • Betere esthetiek: Digitale kunstgebitten bieden een betere esthetiek dan traditionele, ambachtelijke kunstgebitten, omdat de tandtechnicus in staat is om het ontwerp nauwkeuriger af te stemmen op de mond van de patiënt, waardoor de prothese er natuurlijker uitziet en beter aansluit bij de rest van de tanden en kiezen.
  • Ruim 8x steviger: Het materiaal van de DentalZorg 3D Dentures maken het digitaal kunstgebit 8x sterker dan een traditioneel, ambachtelijk kunstgebit, omdat het kunstgebit uit één stuk wordt gefreesd, in plaats van dat het handmatig in delen wordt geproduceerd.
  • Normale vergoeding door zorgverzekering: Een digitale prothese wordt niet als een aparte behandeling gezien, hoewel er bij het maken van een digitaal kunstgebit gebruik wordt gemaakt van geavanceerde technologieën. Dit betekent dat patiënten kunnen profiteren van de voordelen van een digitaal kunstgebit zonder extra kosten te hoeven maken.

Bij DentalZorg Tandheelkunde hebben wij al vijf generaties lang ervaring in het ontwerpen en vervaardigen van verschillende soorten protheses, waaronder digitale kunstgebitten. Wij begrijpen dat het kiezen van de juiste prothese een belangrijke beslissing is, en daarom bieden wij persoonlijke aandacht en zorg voor elke patiënt. Onze deskundige tandartsen en tandtechnici werken nauw samen om de best mogelijke prothese te bieden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwste digitale technologieën om een optimale pasvorm, esthetiek en duurzaamheid te garanderen, zonder extra kosten.

Neem gerust contact met ons op als u meer informatie wilt over een digitale gebitsprothese of andere protheseoplossingen.