Steeds meer mensen in Nederland zien het belang in van een gezonde voeding. Zij willen hun kinderen ook graag gezond laten eten, maar wat kunnen ze hun allerkleinsten al voorzetten? Rauwkost is bijvoorbeeld erg gezond, maar is dit ook voor de kleinsten al geschikt om te eten?

Peutervoeding

Ouders die zelf veel groente, fruit en rauwkost eten, zetten hun kinderen toch vaak prakjes voor. Vaak denken ouders dat hun peuters alleen maar papjes kunnen eten, aangezien hun melkgebit nog niet compleet is. Deze prakjes kunnen natuurlijk zelf gemaakt worden, maar meestal worden ze in potjes uit de supermarkt gehaald. Dit is niet alleen in verhouding erg duur, het zorgt er ook voor dat uw kind maar weinig smaken leert kennen. In veel van deze kant en klare maaltijden zitten immers dezelfde producten.

Variatie

Niet alleen voor volwassenen, ook voor kinderen is het goed om veel verschillende etenswaren te eten. Zo leert het kind niet alleen verschillende smaken kennen en waarderen, het krijgt ook een grotere variatie aan vitamines en andere voedingsstoffen binnen. Het eten van rauwkost is een goede manier om gevarieerd te eten.

Melkgebit

Ouders denken vaak dat hun peuter nog niet toe is aan het eten van rauwkost aangezien het gebit nog niet compleet is. Gemiddeld genomen is het melkgebit compleet als het kind 2,5 jaar oud is en vanaf dat moment is rauwkost zeker geen enkel probleem meer.

Rauwkost eten

Maar ook daarvoor kunnen kinderen al prima rauwkost eten. De zachtere soorten groente en fruit kunnen zij met hun tong tegen hun gehemelte drukken om fijn te maken of ze kunnen het met hun kaken kleiner maken. Hardere rauwkost, zoals wortels, kunnen zij geraspt eten. Pas wel op met kleine producten, zoals bessen. Hier kunnen kleine kinderen zich in verslikken en deze zijn dus minder geschikt. Maar in principe is rauwkost dus een goede manier om uw peuter een gevarieerde voeding voor te zetten!