Iedereen weet dat elke dag tanden poetsen erg belangrijk is om de conditie van het gebit goed te houden. Ook de samenstelling van de tandpasta kan hier een belangrijke rol bij spelen. Hierbij is het vooral belangrijk om een fluoridehoudende tandpasta te gebruiken, omdat die het gebit beter tegen gaatjes beschermt. Wetenschappers zijn nu bezig met het ontwikkelen van een revolutionaire nieuwe tandpasta die voor een beschermende laag moet gaan zorgen.

Universiteit van Leeds

Onderzoekers die verbonden zijn aan de universiteit van Leeds in Groot-Brittannië hebben een nieuwe tandpasta ontwikkeld die gebitsaantasting kan voorkomen. Uit eerdere tests die zij gedaan hadden, wisten zij al dat de bestanddelen die zij hiervoor gebruiken, een zekere mate van herstel van het gebit zouden bewerkstelligen. Deze kennis hebben zij nu weten te verwerken in zowel een tandpasta als in een vloeibare variant.

Natuurlijke bestanddelen

De revolutionaire bestanddelen die zij in hun tandpasta gebruiken zijn allemaal moleculen die in het lichaam zelf ook voorkomen en dus helemaal natuurlijk zijn. Deze moleculen zijn peptiden, die ervoor zorgen dat er minder tandbederf ontstaat. Ze hechten zich aan het gebit, onttrekken calcium uit het speeksel, waardoor de hoeveelheid calcium op het gebit stijgt en er als het ware een beschermende laag ontstaat. Deze laag vormt een beschermlaag die gebitsaantasting kan voorkomen, doordat het tegen zuuraanvallen beschermt. Deze nieuwe tandpasta kan dus veel meer doen dan alleen goed reinigen.

Verdere ontwikkeling

Hoewel er dus al heel veel duidelijk is over de werking en het de onderzoekers al gelukt is om een tandpasta en een vloeibare variant te maken, moet het product nog verder doorontwikkeld worden voordat het op de markt kan komen. Men verwacht dat het over enkele jaren beschikbaar is en in de winkels ligt.