elektrisch_roken_kan_tot_echt_roken_leiden

Het roken van sigaretten is schadelijk voor de gezondheid, dat is inmiddels ruimschoots bewezen. In eerdere blogs wezen we al op de problemen die roken kan veroorzaken in het gebit, zoals het verlies van tanden en het sneller ontstaan van cariës. Roken kan echter ook leiden tot het ontstaan van mondkanker.

 

Mondkanker

Mondkanker kan veroorzaakt worden door verschillende zaken. Een slechte mondhygiëne kan de kans op deze vorm van kanker bijvoorbeeld sterk vergroten. Maar de grootste veroorzaker van deze ziekte is het roken van sigaretten. De laatste jaren is het aantal patiënten met deze vorm van kanker aan het stijgen.

 

E-sigaret onschuldig alternatief?

Het roken van elektronische sigaretten lijkt een goed alternatief voor het gebruik van tabak. In e-sigaretten zitten immers niet de schadelijke en kankerverwekkende stoffen die gewone sigaretten wel bevatten. Het wordt dan ook veel gepromoot als een goed en gezond alternatief. Onderzoekers en gezondheidsorganisaties denken hier echter anders over.

 

Stijging aantal rokers

Het gebruik van een e-sigaret mag dan op het eerste gezicht een gezonde en onschuldige vorm van roken zijn, uit onderzoek onder Amerikaanse jongeren blijkt dat een substantieel deel van hen ook gewone sigaretten gaan roken. Het aantal rokers van tabak is ook niet verminderd door de komst van de elektrische sigaret, het totaal aantal rokers is juist vermeerderd. Het blijkt dat het elektrisch roken uiteindelijk bij een deel van de mensen juist leidt tot gewoon roken.

 

Stop met roken

De Britse Dental Health Foundation heeft naar aanleiding van het hiervoor genoemde onderzoek daarom ook een oproep gedaan om te stoppen met roken, ook als er alleen elektrisch gerookt wordt. De overstap naar gewoon roken is snel gemaakt en dit brengt allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee, waaronder het ontstaan van mondkanker.