Wie in de supermarkt of bij een drogisterij kijkt in het schap met tandpasta, zal opmerken dat er wel heel veel verschillende soorten tandpasta te koop zijn. Niet alleen zijn er heel veel verschillende merken, ook biedt ieder merk veel verschillende varianten. Het kan daardoor erg lastig zijn om een keuze te maken.

Veel soorten tandpasta

Ieder merk tandpasta op de markt is er in verschillende varianten. Zo is er vaak een gewone pasta, een variant voor kinderen, een variant voor wittere tanden en een variant voor het gevoelige gebit. Doordat de keus zo groot is, gaan mensen twijfelen over welke zij nu het beste kunnen kopen. Hoe groot is nu het verschil tussen deze tandpasta’s en is het erg om een tandpasta voor gevoelige tanden te gebruiken als u geen gevoelige tanden hebt?

Fluoridetandpasta

Tandartsen snappen dat de keuze lastig kan zijn, maar eigenlijk maakt het niet heel veel uit welke soort u kiest. Het enige dat echt van belang is, is dat het een fluoridehoudende tandpasta is. Fluoride is namelijk het enige bestanddeel waarvan onomstotelijk bewezen is dat het een positief effect heeft op het gebit. Van veel andere bestanddelen is dat nog niet vastgesteld. Soms lijkt er wel een verband te bestaan, maar in de praktijk zijn dat nog niet bevestigd.

Schadelijk

Een andere veel voorkomende vraag is of het kwaad kan om bepaalde soorten tandpasta te gebruiken. Dit is niet het geval. Wel zijn er bestanddelen die misschien minder gunstig zouden kunnen zijn, zoals de stof triclosan. Hiervan is bewezen dat het goed werkt tegen tandplaque en tandvleesontstekingen, maar het is ook bekend dat het eventueel kan zou kunnen leiden tot resistentie voor antibiotica. Uiteindelijk zijn de voordelen van het gebruik van tandpasta nog altijd vele malen groter dan de nadelen.