Veel vrouwen krijgen na de overgang last van osteoporose, oftewel botontkalking. Dit kan tot veel problemen leiden, helemaal als u zelf niet door hebt dat u hier last van heeft. Met een nieuwe technologie is al in een vroeg stadium het risico op osteoporose te beoordelen.

 

Osteoporose

Osteoporose is een ernstig probleem voor de gezondheid. Het zorgt er voor dat het bot steeds meer mineralen kwijtraakt en daardoor poreus wordt. Dit heeft tot gevolg dat botten snel breken en dat wervels in de rug in kunnen gaan zakken. In de meeste gevallen werd osteoporose pas vastgesteld op het moment dat iemand al iets gebroken had en hiervoor röntgenfoto’s liet maken in het ziekenhuis.

 

Vroeg signaleren

Met behulp van een nieuwe technologie kan het risico op osteoporose al in een vroeg stadium gesignaleerd worden aan de hand van röntgenfoto’s van het gebit. Dit heeft als voordeel dat er tijdig maatregelen genomen kunnen worden en het proces van botontkalking tegengegaan kan worden.

 

Engels onderzoek

Tandartsen aan de universiteit van Manchester ontwikkelden deze nieuwe technologie na het doen van tests. Voor hun onderzoek analyseerden zij vijfduizend röntgenfoto’s van patiënten in de leeftijd van 15 tot 94 jaar. De resultaten die zij verkregen gebruikten zij voor het ontwikkelen van nieuwe software, Osteodent genoemd. Hiermee kan het risico op osteoporose al snel ingeschat worden.

 

Röntgenfoto’s van het gebit

Aangezien tandartsen hun patiënten zeer regelmatig zien en met regelmaat foto’s maken van het gebit, zijn zij in een ideale positie om osteoporose al in een vroeg stadium te signaleren. Uit het Engelse onderzoek bleek namelijk dat de botstructuur van de kaak goed de staat van de botstructuur in de rest van het lichaam kan aangeven. Met behulp van Osteodent kan de tandarts daarom ook goed in de gaten houden of u een grote kans hebt op het ontwikkelen van osteoporose of niet.