Ondanks dat er tegenwoordig verschillende middelen beschikbaar zijn om het gebit gezond te houden, zoals goede tandpasta’s, tandenborstels, tandenstokers en flossdraad, zijn er toch veel mensen die last hebben van cariës. Het herstellen van gaatjes is een tijdrovende klus die veel mensen erg vervelend vinden. Boren is voor veel mensen niet bepaald een aangenaam vooruitzicht. Gelukkig zijn verschillende wetenschappers bezig met het ontwikkelen van alternatieven die boren overbodig maken. Eerder deze week berichtten we al over de mogelijkheid van het gebruik van elektriciteit bij het herstellen van het gebit. In Amerika wordt onderzoek gedaan naar een andere optie, namelijk het gebruik van een laser.

Universiteit van Harvard
Aan de Amerikaanse universiteit Harvard is een groepje wetenschappers bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden van het gebruik van een laser voor het herstellen van het gebit. Momenteel beperkt het onderzoek met de laser zich nog tot tests op tanden van ratten. Met behulp van de straal van een laser weten zij de rattentanden die aangetast zijn weer te herstellen.

Gebruik van laser is moeilijk
Professor David Mooney, een van de onderzoekers, laat echter weten dat het gebruik van een laser voor het herstel van het gebit nog niet eenvoudig is. Het is nog niet precies duidelijk wat de juiste hoeveelheid is die nodig is om het gebit optimaal te herstellen. Wordt er teveel laser gebruikt, dan brokkelen de tanden af. Bij te weinig straling van de laser gebeurt er helemaal niets. Het is dus nog zoeken naar de juiste afstelling van de laser.

Mensentanden
Omdat het nog niet duidelijk is wat de juiste hoeveelheid laser is, wordt er momenteel alleen nog maar op rattentanden getest. Door middel van deze tests proberen de wetenschappers deze techniek dusdanig te verfijnen dat de laser uiteindelijk ook ingezet kan worden voor restauratie van het gebit van mensen. Wanneer dit zover is, is helaas nog niet duidelijk. Tot die tijd zullen patiënten het dus nog moeten doen met de boor.