In dit blog is al vaker naar voren gekomen dat een goede mondgezondheid erg belangrijk is voor de gezondheid van de rest van het lichaam. Nieuw onderzoek laat nu zien dat ook kanker in het maagdarmkanaal te relateren is aan een goede mondgezondheid.

Europese Studie
In Europa is onderzoek gedaan naar de relatie tussen een goede mondgezondheid en het ontstaan van kanker in het maagdarmkanaal. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat onvoldoende mondzorg en een slechte mondhygiëne het risico op het krijgen van deze vorm van kanker verhogen.

Kunstgebit
Dit verhoogde risico op het ontstaan van kanker in het maagdarmkanaal geldt niet alleen voor mensen die hun eigen gebit nog hebben, maar ook voor mensen die een kunstgebit dragen. Ook dan blijkt het zeer belangrijk te zijn om de mond goed te verzorgen om zo de mondgezondheid op peil te houden.

Goede mondgezondheid
Hoe houdt u uw mondgezondheid nu het beste op peil? Natuurlijk door iedere dag te poetsen, te stoken en te flossen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig uw tandarts te bezoeken, zodat deze uw mondgezondheid in de gaten kan houden. En, zoals we vorige week al schreven, ook het eten van gezonde voedingsmiddelen met veel verschillende vitamines en mineralen draagt bij aan een goede mondgezondheid.

Mondwater
Veel mensen gebruiken als aanvulling op hun dagelijkse poetsritueel ook nog mondwater. Dit kan inderdaad erg nuttig zijn om bacteriën te verwijderen op plekken waar u zelf met de tandenstoker, flosdraad of tandenborstel niet goed bij kunt komen en zo uw mondgezondheid in orde te houden. Overdrijf echter niet met het gebruik van mondwater, uit hetzelfde onderzoek kwam namelijk naar voren dat overmatig gebruik kans op kanker in het strottenhoofd en de mondholte verhoogd. Houdt het dus gewoon bij één of maximaal twee keer per dag. In combinatie met een goede voeding, goede mondverzorging en regelmatig tandartsbezoek zorgt u zo voor een optimale mondgezondheid.