mondgezondheid bij ouderen

Als oudere blijft u natuurlijk graag zo lang mogelijk vitaal, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. In beide gevallen is het belangrijk om een goede mondgezondheid te hebben. Door een gezonde mond kunt u immers beter eten. Maar uit nieuw onderzoek is ook duidelijk geworden dat een goede mondgezondheid ook leidt tot betere cognitieve vaardigheden.

Japans onderzoek
Japanse onderzoekers vermoedden dat er een relatie bestond tussen cognitieve vaardigheden en mondgezondheid. Om dit verband te testen, namen zij bij duizend mensen van tachtig jaar een smaaktest af. Al de deelnemers woonden nog thuis en mensen met dementie waren uitgesloten van de test. De deelnemers moesten vier verschillende smaken onderscheiden en daarnaast met hun tong verschillende vormen bevoelen en ook benoemen.

Eigen gebit
Uit het onderzoek bleek dat het hebben van het eigen gebit een belangrijke voorwaarde is voor goede cognitieve vaardigheden. Hoe meer eigen tanden en kiezen zij nog hadden, hoe hoger hun score voor de cognitieve vaardigheden.

Mondgezondheid
Dit onderzoek laat dus zien dat het belangrijk is om aandacht te besteden aan uw mondgezondheid. Een goede mondgezondheid leidt immers tot het langer behouden van uw eigen gebit en dus tot betere cognitieve vaardigheden.