De vliegramp in Oekraïne heeft bijna driehonderd slachtoffers geëist en net als iedereen in Nederland leven wij erg mee met de nabestaanden. Nu de meeste lichamen geborgen zijn en weer in Nederland zijn, vindt het proces van identificatie plaats. Graag willen wij wat meer duidelijkheid geven over de manier waarop de identificatie van de slachtoffers plaats zal vinden.

Manieren van identificatie
Door de aard van de ramp en de verwondingen, kan het lastig zijn om de slachtoffers te identificeren. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende manieren waarop identificatie plaats kan vinden. Voor de identificatie van de slachtoffers zijn er verschillende opties, namelijk:

  • Opvallende lichamelijke kenmerken
  • DNA-test
  • Vingerafdrukken
  • Gebitsgegevens

Doordat het bekend is wie er in het vliegtuig zaten, is het voor de onderzoekers een stuk eenvoudiger om de identificatie van de slachtoffers correct uit te voeren.

Opvallende lichamelijke kenmerken en vingerafdrukken
Bij identificatie aan de hand van opvallende lichamelijke kenmerken moet u denken aan zaken als tatoeages, moedervlekken en littekens. Natuurlijk speelt het gehele uiterlijk een rol, maar deze kenmerken kunnen van groot belang zijn. Daarnaast wordt er in de bestaande databanken gezocht of er vingerafdrukken beschikbaar zijn van de inzittenden.

DNA-test
Voor identificatie aan de hand van het DNA moet er natuurlijk wel de beschikking zijn over DNA-materiaal. Dit kan bijvoorbeeld door een haar uit een haarborstel die nog thuis lag te halen. Uiteraard zullen ook in dit geval bestaande databanken gecontroleerd worden op het aanwezig zijn van DNA-gegevens van de slachtoffers.

Identificatie aan de hand van het gebit
Voor identificatie aan de hand van gebitsgegevens nemen de onderzoekers contact op met de tandartsen van de slachtoffers. Als er bijvoorbeeld gebitsmodellen, kleurenfoto’s van het gebit of röntgenfoto’s aanwezig zijn, dan kunnen deze goed van pas komen bij het onderzoek.

Vinden van een match
Alle gegevens die op deze manier gevonden worden, worden in de computer gezet. Van de lichamen die gevonden worden, worden ook deze gegevens voor identificatie verzameld. De computer zoekt vervolgend of er een match is tussen gegevens die door familie aangeleverd zijn en gegevens die uit de gevonden lichamen gehaald konden worden. Zo kunnen onderzoekers zorgen voor identificatie van de slachtoffers van deze ramp.