Een goede mondhygiëne is erg belangrijk, niet alleen voor de gezondheid van uw mond, maar ook voor de gezondheid van de rest van uw lichaam. Uit een recente studie is gebleken dat een slechte mondhygiëne en een verminderde mondgezondheid risicofactoren zijn voor het krijgen van mond- en keelkanker.

Groot Europees onderzoek

Voor het verband tussen mond- en keelkanker en een slechte mondgezondheid, hebben onderzoekers een ruim opgezet onderzoek gedaan onder vierduizend Europeanen. Zij interviewden de onderzochte personen over hun mondverzorging en mondgezondheid en gingen bijvoorbeeld ook het aantal tandvleesbloedingen na.

Verhoogde kans op mond- en keelkanker

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de personen met een slechtere mondgezondheid een verhoogde kans hadden op het krijgen van mond- en keelkanker. Het opvallendste uit de studie was nog wel dat een slechte mondgezondheid een onafhankelijke risicofactor bleek te zijn. Een slechte mondverzorging en mondgezondheid bleken bij iedereen de kans op het krijgen van mond- en keelkanker te verhogen, ongeacht hun sociaal-economische status en hun drink- en rookgedrag.

Preventie

Wilt u de kans op het krijgen van mond- en keelkanker verlagen, dan is het dus belangrijk om uw gebit goed te verzorgen. Denk hierbij niet alleen aan tanden poetsen, maar ook aan stoken en flossen. Daarnaast is het van belang om regelmatig uw tandarts te bezoeken, zodat uw mond in optimale gezondheid gehouden kan worden.