In eerdere blogs is al regelmatig aan de orde gekomen dat een goede mondgezondheid van groot belang is voor de gezondheid van de rest van het lichaam. Twee nieuwe studies hebben nu laten zien dat er ook samenhang bestaat tussen mondgezondheid en darmkanker.

 

Relatie mondgezondheid en lichaam

Mensen staan er vaak niet echt bij stil dat het van groot belang is om een goede mondgezondheid te hebben. Via de mond kunnen immers bacteriën in de bloedbaan terecht komen en op andere plaatsen in het lichaam voor grote problemen zorgen. Vooral tandvleesontstekingen zijn daarbij een probleem. Via deze ontstekingen verplaatsen bacteriën zich gemakkelijk naar de aderen, het hart en de hersenen en kunnen daar voor grote problemen zorgen.

 

Tandplak

Uit twee nieuwe Amerikaanse studies is gebleken dat er ook een verband bestaat tussen mondgezondheid en darmkanker. Bij mensen met darmkanker vonden de onderzoekers namelijk een grotere hoeveelheid fusobacteriën. Deze bacteriën binden zich aan kleine organismen in het tandplak en tasten het immuunsysteem aan. Dit kan leiden tot het ontstaan van tumorcellen.

 

Houd uw mond schoon

Om bovenstaande problemen te vermijden, is het belangrijk om uw mondgezondheid altijd goed op peil te houden. Hebt u geen last van tandplak, dan krijgen de bacteriën ook nauwelijks de kans om zich te hechten aan de micro-organismen. Met goed stoken, flossen en poetsen houdt u uw mondgezondheid op orde. Ook regelmatige controles bij de tandarts en mondhygiënist kunnen een rol spelen bij het voorkomen en verwijderen van tandplak.