Er zijn veel mensen die een blaasinstrument bespelen. Het maken van muziek heeft aantoonbaar positief effect op de mens, het zorgt voor ontspanning, rust en plezier. Veel minder bekend is dat het ook nadelen kan hebben, bijvoorbeeld voor het gebit.

Blaasinstrument

Voor een goed begrip van welke klachten er kunnen ontstaan door het spelen van een blaasinstrument, is het belangrijk om de verschillen tussen de verschillende instrumenten te kennen. Ieder blaasinstrument vraagt namelijk een bepaalde houding van het lichaam en van de mond. Ook is de manier van blazen bij ieder blaasinstrument weer anders. Het gaat te ver om nu op alle verschillen in te gaan, maar het is belangrijk om deze punten wel in gedachten te houden.

Blaasinstrument en lichaam

Zoals gezegd heeft het bespelen van een muziekinstrument veel positieve effecten. Deze effecten zijn echter vooral psychisch. Natuurlijk is een gezonde geest belangrijk voor een gezond lichaam, maar een blaasinstrument kan juist ook nadelige effecten op het lichaam hebben. Deze effecten zijn natuurlijk wel afhankelijk van het soort blaasinstrument dat bespeeld wordt. Dwarsfluitisten kunnen bijvoorbeeld last krijgen van hun schouders en hun armen door de houding waarin ze staan.

Gebit en blaasinstrument

Maar het meeste effect van een blaasinstrument is te zien in het gebied in en rond de mond. Om nog even bij bespelers van de dwarsfluit te blijven, zij lopen kans op kaakproblemen doordat zij veelvuldig hun kaak moeten bewegen tijdens het fluiten. Maar bij ieder blaasinstrument zijn er specifieke klachten, afhankelijk van de manier van aanblazen van het instrument. Bij sommige wordt er immers gebruik gemaakt van een riet, dat de hele tijd tussen de tanden wordt gehouden. Bij andere moeten de lippen op een bepaalde manier tegen het blaasinstrument gedrukt worden. In alle gevallen kan dit klachten opleveren.

Blaasinstrument bespelen?

Wil dit nu zeggen dat het beter is geen blaasinstrument te bespelen? Dat is niet noodzakelijkerwijs de conclusie. Wel is het verstandig om bij klachten aan uw tandarts te melden dat u een blaasinstrument bespeelt. Bij het kiezen voor een beugel of bij bepaalde klachten kan dit zeker meespelen in het behandelplan.