Het is bekend dat de mondgezondheid van grote invloed is op de gezondheid van het lichaam. Andersom is het ook al bekend dat aandoeningen in de mond kunnen duiden op andere lichamelijke problemen. Amerikaans onderzoek heeft nu een sterk verband aangetoond tussen een slechte mondgezondheid en aderverkalking.

 

Aderverkalking

Bij aderverkalking worden vettige stoffen op de wand van de slagaderen afgezet. Na verloop van tijd vormt zich hier een plaque van onder andere dode cellen die vet bevatten en van gladspierweefselcellen. Door het langzaamaan verdikken van de plaque kan de ader dichtslibben en daardoor een bloedvat afsluiten. In de meeste gevallen schuilt het gevaar van aderverkalking echter in het openscheuren van de plaque. Hierdoor komt de inhoud vrij en deze kan op andere plaatsen in het lichaam een embolie veroorzaken, zoals een hartinfarct of een herseninfarct.

 

Relatie mondgezondheid en aderverkalking

In het Amerikaanse onderzoek naar het verband tussen een slechte mondgezondheid en aderverkalking werden 420 volwassenen onderzocht op ontstekingen in hun mond. Er werd tandplak verwijderd om te kunnen testen op bepaalde bacteriën en door middel van een echo werd er gekeken naar de mate van aderverkalking.

Uit dit onderzoek bleek dat er een duidelijke relatie bestaat tussen de mondgezondheid en de aderverkalking. Hoe slechter de mondgezondheid was, hoe sneller het verloop van de aderverkalking was. De onderzoekers denken dat het immuunsysteem hierbij een grote rol speelt. Zij vermoeden dat de reactie van het immuunsysteem op een ontsteking in de mond ook een ontsteking bij de aderverkalking uitlokt. Hieruit blijkt nogmaals hoe belangrijk het is om de mond gezond te houden!