Hebt u last van gevoelige tanden en kiezen, dan kunnen daar verschillende redenen voor zijn. Een daarvan kan zijn dat u tandhalsgevoeligheid hebt door blootliggende tandhalzen. Hoe ontstaat dit probleem en wat is er aan te doen?

Blootliggende tandhalzen

Ongeveer vijftien procent van de volwassenen heeft last van gevoelige tanden en kiezen door tandhalzen die bloot liggen. Naar de oorzaak hiervan is weinig onderzoek gedaan, maar het is wel bekend dat het ontstaat door teruggetrokken tandvlees. Om te voorkomen dat tandhalzen bloot komen te liggen en tandhalsgevoeligheid ontstaat, is het daarom belangrijk om te voorkomen dat het tandvlees zich terug gaat trekken. Een van de oorzaken van terugtrekkend tandvlees is te hard poetsen, in combinatie met het gebruik van een verkeerde tandenborstel en tandpasta.

Tandhalsgevoeligheid

Voor patiënten zelf is het lastig om te beoordelen of de pijn aan het gebit veroorzaakt wordt door tandhalsgevoeligheid of door iets anders. De pijn speelt namelijk op bij kou, luchtstroom, hitte en dieetzuren. Doordat deze factoren ook voor problemen zorgen bij bijvoorbeeld gevoelige tanden, is het voor mensen zelf lastig om te beoordelen wat het probleem is. Hebt u last van pijn aan uw tanden of kiezen, laat dan altijd een tandarts uitzoeken waardoor dit wordt veroorzaakt.

Bestrijden van tandhalsgevoeligheid

Hebt u eenmaal last van tandhalsgevoeligheid, dan wilt u hier natuurlijk zo snel mogelijk weer van af. De pijn kan gestopt worden door het gebruik van speciale tandpasta’s. Er zijn pasta’s met een verhoogd kaliumgehalte, waardoor de pijngeleiding geblokkeerd wordt. Ook zijn er tandpasta’s die bij tandhalsgevoeligheid kunnen helpen, doordat ze een beschermend laagje op de blootliggende tandhalzen achterlaten. Overlegt u met een van onze tandartsen in Amsterdam of in Zaandam wat voor u de beste remedie is.