Begin deze maand bleek uit onderzoek van TNS-NIPO dat steeds meer Nederlanders minder vaak naar de tandarts gaan. Zij geven hiervoor als reden aan dat zij bang zijn voor hoge rekeningen. Door de crisis hebben mensen steeds minder te besteden en dat vertaalt zich nu dus in het mijden van de tandarts.

Zorgelijke ontwikkeling

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde maakt zich zorgen om deze ontwikkeling. Voor een gezond gebit is het belangrijk dat patiënten een of twee keer per jaar voor controle bij de tandarts en mondhygiënist komen. Op die manier worden problemen in een vroeg stadium gesignaleerd en kan er snel iets aan gedaan worden.

Preventie en snelle behandeling

Een vroege opsporing en behandeling van problemen zorgt er ook voor dat problemen zich niet verder kunnen ontwikkelen. Hoe langer gewacht wordt met behandeling, hoe ingewikkelder en duurder de behandeling uiteindelijk wordt. Daarnaast kan een regelmatige controle van het gebit juist zorgen voor het voorkomen van problemen.

Kosten besparen

Door regelmatig uw gebit te laten controleren, kunt u uiteindelijk ingewikkelde en dure behandelingen voorkomen. Op die manier bespaart u dus kosten door periodiek voor een controle de tandarts te bezoeken. Bovendien kan een slechte mondgezondheid effect hebben op uw hele lichaam, waardoor u ook andere lichamelijke klachten kunt krijgen. Ook hierom is een regelmatige controle dus van belang.

Kinderen en jeugd

Voor minderjarigen wordt behandeling door de tandarts of mondhygiënist vanuit de verplichte basisverzekering vergoed. Hiervoor geldt geen eigen risico. U kunt uw kinderen dus altijd zonder kosten naar de tandarts of mondhygiënist laten gaan. Voor volwassenen geldt dat zij een aanvullende verzekering voor tandartskosten kunnen afsluiten. Ook kunt u er natuurlijk voor kiezen om zelf te sparen voor een tandartsbezoek. Als u goed zorgt voor uw gebit en uw gezondheid, houdt u uw mond gezond.

Onze tandartsen en mondhygiënisten kunnen u meer tips geven over de beste zorg voor uw gebit. Heeft u vragen over uw mondgezondheid of wilt u een afspraak voor een behandeling maken, neemt u dan contact op met onze praktijk in Amsterdam-Noord of onze praktijk in Zaandam.