Kronen en bruggen dienen als vervanging voor een huidige tand of kies. Dit is een duurzame én elegante oplossing voor het behoud van een mooi uitziend en functionerend gebit. Dankzij ons eigen tandtechnisch laboratorium zijn wij in staat om de vorm en functie van het origineel 1 op 1 na te bootsen. Het doel van een kroon en een brug is hetzelfde. Kort samengevat: Een kroon geldt voor één tand en een brug geldt in de meeste gevallen voor meerdere tanden.

Wat is een kroon?

Een kroon is bedoeld als vervanging voor een tand of kies. Een kroon bestaat uit een kapje dat als het ware precies over de tand heen past. Dit kapje bestaat uit porselein/keramisch, metaal of goud. Bij Dentalzorg kunt u ook kiezen voor een gouden kroon. Hiervoor berekenen wij een meerprijs. De kroon wordt vastgelijmd. Hierdoor krijgt de tand of kies oorspronkelijke vorm en functionaliteit weer terug. Een behandeling is uitgebreider dan een standaard vulling en bestaat hierdoor uit meerdere afspraken.

Wanneer is een kroon nodig?

Een kroon kan om verschillende redenen geplaatst worden:

  • Wanneer er geen vulling meer mogelijk is, bijvoorbeeld bij tandbederf of een afgebroken kies. Er is als het ware te weinig tand of kies meer over om een vulling te plaatsen. In deze gevallen kunt u voor een kroon kiezen.
  • Bij een wortelkanaalbehandeling kan de tandarts u ook adviseren om een kroon te nemen.
  • Bij een geheel verkleurde tand waarbij een facing niet mogelijk is. Dit kan komen door de staat van de tand.

Wat is een brug?

Een brug wordt geplaatst als er meer tanden of kiezen ontbreken. Dit ziet eruit als een verbinding tussen de bestaande tanden. Een brug wordt geplaatst door middel van pijlers, meestal twee. Pijlers zijn afgeslepen en bewerkte tanden of kiezen waardoor met behulp van kronen vastgezet. Tussen de pijlers zit een brugtussendeel. Dit wordt ook wel dummy genoemd. Dit tussendeel bestaat uit kunsttanden of kiezen die op de plek van de ontbrekende tanden of kiezen komen. In de meeste gevallen zijn dit allemaal porseleinen tanden of kiezen. De behandeling van een brug gebeurt meestal in meer dan één behandeling. Het plaatsen en vervaardigen van een brug duurt namelijk langer.

Welke soorten bruggen zijn er?

  • Gewone brug. Dit is de meest voorkomende brug waarbij de pijlers zich aan bevinden aan de weerszijden van de open ruimte.
  • Brug op implantaten. In dit geval bieden de implantaten een betere en veiligere draagkracht voor de brug. In het kaakbot worden (twee) kunstwortels geschroefd waarop de brug wordt vastgeschroefd.
  • Vrij-eindigende brug. Beide pijlers bevinden zich aan één kant van de brug.
  • Etsbrug. Een etsbrug is meestal mogelijk wanneer de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte nagenoeg gaaf zijn. Voor deze constructie hoeft nauwelijks iets van de gave tanden te worden afgeslepen. De etsbrug wordt vooral gebruikt ter vervanging van één of twee tanden. De brug wordt door middel van metalen bevestigingsplaatjes met een speciale lijm onzichtbaar aan de binnenzijde van de tanden geplakt. Een etsbrug kan, indien nodig, meestal vrij eenvoudig worden verwijderd.

Voor:

Kroon voor - tand afgebroken

Na:

Kroon na - tand afgebroken

Voor:

Kroon voor - tand eruit

Na:

Kroon na - tand eruit

Hoe werkt het plaatsen van een kroon?

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nllogo npcf mobileDentalZorg, locatie Zaandam is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen.

Hoe lang gaat een kroon mee?

Tandheelkundige kronen en bruggen kunnen in principe 5 tot 10 jaar of nog langer meegaan. Een brug heeft echter geen ondersteuning meer als de aangrenzende tanden of het kaakbot zijn aangetast door tandbederf of parodontitis. Door een goede mondhygiëne en regelmatig tandartsbezoek kunt u de levensduur van uw kronen en bruggen verlengen.

Het verschil tussen een kroon en facings

Tussen kroon en een facings zit een behoorlijk verschil. Waar bij een kroon de volledige tand of kies wordt vervangen, zal bij een facings een laagje tandkleurig materiaal op uw tand of kies worden geplakt. Facings wordt vaker geadviseerd bij een barst, spleetjes, scheve of verkleuring van de tanden.

Wilt u meer weten over Facings?

Ga naar facings

De kosten voor kronen en brugwerk

Het is natuurlijk prettig wanneer u vooraf weet wat de kosten zijn van een kroon- of brugbehandeling. Net als bij een kroon zijn de kosten afhankelijk van het type behandeling en uw tandartsverzekering. De kosten voor een brug zijn in het algemeen duurder doordat een brug uit meerdere tanden of kiezen bestaat.  Wij helpen u graag bij het duidelijker maken van deze kosten.

Bekijk tarieven

Wordt uw kroonbehandeling vergoed?

Aan de hand van uw tandartsverzekering kunnen wij voor u kijken of uw kroonbehandeling vergoed wordt of zelfs kosteloos is. Dit is mede afhankelijk van uw aanvullende tandartsverzekering. Heeft u geen aanvullende tandartsverzekering? Dan is het des te belangrijker om vooraf goed geïnformeerd te zijn. Een kroon wordt namelijk standaard niet vanuit de basisverzekering vergoed. Helemaal onderaan deze pagina vindt u een overzicht van de kosten voor kronen en brugwerk, vastgesteld door de NZa.

Meer weten over onze narcosebehandelingen?

Wij bieden u de mogelijkheid om uw kunstgebitbehandeling volledig onder narcose uit te laten voeren. Met een algehele narcose voelt en merkt u niets van de tandartsbehandeling. U kunt hiervoor terecht in Amsterdam Noord én in Zaandam.

Lees meer
Mondhygiënist Zaandam

In Zaandam hebben wij een vast team van mondhygienisten waaronder mevrouw Huriye Yildiz, Amal Nouere en Hoda Salbi. Zij worden bij gesteund door de preventie-assistenten mevrouw . Ze staan bekend om hun betrokkenheid, open uitstraling, deskundigheid en gepast advies.

Onze praktijk is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, Station Zaandam NS zit op 5 minuten loopafstand en er zijn twee buslijnen die langs de Rustenburg rijden. Verder zijn er verschillende betaalde en gratis (10 minuten lopen) parkeerplekken in de omgeving beschikbaar.

Locatie Zaandam

 Rustenburg 118
1506 AZ  Zaandam
 075-6555500

Openingstijden



Zondag: gesloten

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nllogo npcf mobileDentalZorg, locatie Zaandam is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen.
Maak een afspraak

    Contactformulier

    Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

    Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


    Mogen wij u via WhatsApp benaderen?
    JaNee

    Hoe heeft u ons gevonden?
    via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders