We hebben het hier al veel vaker geschreven, de gezondheid van de mond is erg belangrijk voor de gezondheid van de rest van het lichaam. Dit blijkt ook het geval te zijn bij boezemfibrileren. Jaarlijks scalen verkleint de kans op het ontwikkelen van deze hartritmestoornis.

Wat is boezemfibrileren?
Boezemfibrileren is een hartritmestoornis waarbij het hart onregelmatig en vaak ook sneller klopt. Dit is niet alleen een heel vervelend gevoel, het is ook een grote risicofactor voor het ontstaan van een hartinfarct.

Wat is scalen?
Iedereen weet dat er op het gebit tandsteen kan ontstaan. Door goed te poetsen, te stoken en te flossen voorkomt u zoveel mogelijk het ontstaan hiervan. Onder het tandvlees, in de tandvleeszakken, kan echter ook tandsteen ontstaan. Hier kunt u zelf natuurlijk niet goed bijkomen. Tandartsen en mondhygiëniste kunnen dit wel doen en dit wordt scalen genoemd, het verwijderen van tandsteen onder het tandvlees.

Onderzoek in Taiwan
In Taiwan hebben onderzoekers van het Taipei Veterans General Hospital onderzoek gedaan naar het verband tussen scalen en boezemfibrileren. Hiervoor volgden zij 29.000 vrijwilligers die allen ouder dan zestig jaar waren en die nog geen hartproblemen hadden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen die hun gebit lieten scalen 33% minder kans hadden op het ontwikkelen van hartritmestoornissen. Bovendien bleek dat hoe frequenter de reiniging, hoe groter het voordeel was.

Voorkom hartproblemen
Wilt u het risico op het krijgen van hartritmestoornissen ook verkleinen? Dan is het dus niet alleen belangrijk om zelf uw gebit goed te verzorgen, maar om ook regelmatig een tandarts of mondhygiënist te bezoeken. Deze kunnen door middel van scalen ook het tandplak onder uw tandvlees verwijderen.