Voor de werking van het menselijke lichaam is calcium erg belangrijk. Het is een belangrijke bouwstof en het zorgt voor sterke botten en tanden. Maar het is wel belangrijk om de juiste dosering binnen te krijgen.

Belangrijke bouwstof
Zoals hiervoor al werd aangegeven is calcium een erg belangrijke bouwstof in het lichaam. Het zorgt voor stevige botten en een sterk gebit. Krijgt u te weinig calcium binnen, dan kunt u last krijgen van botontkalking, waardoor uw botten sneller breken en uw gebit aangetast wordt. Daarnaast zorgt calcium ook voor een vermindering van een hoge bloeddruk en voor vermindering van zwaarlijvigheid.

Calcium supplementen
Veel mensen beseffen goed hoe belangrijk calcium is voor het lichaam en zij kiezen er daarom voor om supplementen te gebruiken. Zo weten zij zeker dat zij voldoende van deze bouwstof binnen krijgen. Door het slikken van de supplementen hopen zij vooral botontkalking tegen te gaan.

Te hoge dosering
In de supplementen zit echter een hoge dosering, vaak veel meer dan mensen nodig hebben. Hoewel voor veel vitamines en mineralen geldt dat het niet erg is om er wat meer van binnen te krijgen, geldt dit voor calcium niet. Uit onderzoek is gebleken dat een te hoge dosis calcium kan leiden tot hartziekten.

De juiste dosis calcium
De juiste hoeveelheid calcium per dag is afhankelijk van verschillende factoren, zoals uw leeftijd en uw geslacht. Bent u bang dat u te weinig calcium binnen krijgt en dat hierdoor uw botten en uw gebit zwakker worden, overleg dan altijd met uw arts. Deze kan u adviseren over of het noodzakelijk is om calcium supplementen te gebruiken en welke dosis voor u geschikt is.