zwangerschap en het gebit
zwangerschap en het gebit

Veel vrouwen die graag een kindje willen krijgen, weten dat het verstandig is om al voor de zwangerschap bepaalde maatregelen te nemen. Door bepaalde supplementen te slikken hebt u bijvoorbeeld meer kans op een gezond kindje. Maar ook een goede controle door de tandarts hoort bij een goede voorbereiding op de zwangerschap.

Let op uw gebit

Tijdens uw zwangerschap moet u extra op uw gebit letten. Natuurlijk in de periode dat u last hebt van misselijkheid en veel moet overgeven, aangezien dit uw gebit aan kan tasten. Maar ook omdat u vaak te maken krijgt met een grotere eetlust en veranderd eetgedrag. Hierdoor loopt u tijdens uw zwangerschap een groter risico op het ontwikkelen van gaatjes en tanderosie. Wij schreven hier al eerder meer uitgebreid over.

Tandvleesontsteking en zwangerschap

Tijdens uw zwangerschap bent u ook veel vatbaarder voor tandvleesontstekingen. Dit heeft te maken met veranderingen in uw hormoonhuishouding. Niet alleen zijn deze ontstekingen slecht voor het gebit, ze kunnen ook leiden tot parodontitis. Door parodontitis verhogen de hoeveelheden ontstekingsbevorderende stoffen in uw bloed. Uit studies onder zwangere vrouwen is gebleken dat dit kan leiden tot te vroege weeën.

Voorkomen

U wilt natuurlijk graag dat uw zwangerschap prettig verloopt en u zit niet te wachten op vervelende tandvleesontstekingen. Bovendien wilt u natuurlijk voorkomen dat u te vroeg weeën krijgt, waardoor uw kindje te vroeg geboren wordt.

Voorzorgsmaatregelen zwangerschap

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om deze problemen te voorkomen. In de eerste plaats is het belangrijk om uw gebit tijdens uw zwangerschap extra te verzorgen. Dit houdt in dat u tweemaal per dag goed moet flossen en poetsen. Gebruik hierbij altijd een tandpasta die fluoride bevat. Daarnaast kunt u voor uw zwangerschap al uw tandvlees goed laten controleren door uw tandarts. Mocht er dan al sprake zijn van een ontsteking, dan kan de tandarts deze meteen behandelen. Blijf ook tijdens uw zwangerschap goed onder de controle van uw tandarts staan, zodat er meteen ingegrepen kan worden als een ontsteking zich ontwikkeld. Op die manier zijn grote problemen te voorkomen.

Met een goede gebitsverzorging hoeft uw gebit niet te lijden onder uw zwangerschap. Eigenlijk is het een kwestie van goed blijven poetsen, tweemaal per dag. Houd ook de ruimtes tussen de tanden en kiezen goed schoon met flossdraad of tandenstokers. De verleiding is misschien groot om tandvlees dat bloedt (en dus ontstoken is) te ontzien. Bovendien is het verleidelijk om in geval van misselijkheid de achterste kiezen niet te poetsen. Houd juist deze plekken extra goed schoon. Een tandenborstel met een kleine kop is bij misselijkheid beter te verdragen. Gebruik niet te vaak zoetigheid en suikerhoudende dranken. Bezoek zo nodig uw tandarts of mondhygiënist een keer extra als u vragen heeft.

Let op: overdreven of verkeerd gebruik van hulpmiddelen bij de mondhygiëne kan schade veroorzaken aan de tanden en het tandvlees.

Misselijk tijdens zwangerschap en tanden

Vaak gaat een zwangerschap gepaard met misselijkheid. Sommige vrouwen zijn zo misselijk dat ze regelmatig moeten overgeven. De verleiding is groot om direct daarna uw tanden te poetsen om die vieze smaak in uw mond kwijt te raken. Toch kunt u dat beter niet doen. Maagzuur tast het glazuur namelijk aan en de borstel en de tandpasta hebben een schurende werking. Deze zuren kunnen leiden tot tanderosie. Als u direct na het overgeven uw tanden poetst, kunt u het tandglazuur gemakkelijk wegpoetsen. Beter kunt u uw mond spoelen met water of een mondspoelmiddel.

Niet alleen kunt u tijdens de zwangerschap last hebben van morgenmisselijkheid, u kunt ook sterkere kokhalsneigingen hebben. Dit maakt het erg lastig om uw gebit goed te poetsen, vooral de achterste kiezen zullen een probleem vormen. Lukt poetsen vanwege kokhalsneigingen niet goed, gebruik dan een goede mondwater om toch de achterste kiezen zo goed mogelijk schoon te krijgen.

Veranderd eetgedrag

Hoe gezond uw eetgewoonten ook waren, tijdens de zwangerschap kunnen uw voorkeuren compleet veranderen. U kunt bijvoorbeeld opeens heel veel zin krijgen in zoete etenswaren of juist in veel zure. Zoals u waarschijnlijk wel zult weten zijn zoete en zure producten erg slecht voor uw gebit, aangezien ze het tandglazuur aantasten. Hierdoor loopt u een groter risico op het ontstaan van gaatjes en tanderosie.

Grotere eetlust

Een andere verandering tijdens de zwangerschap is dat u veel meer honger zult hebben. U eet dan immers voor twee! Nu is het geen enkel probleem om tijdens de zwangerschap meer te eten, het wordt voor uw gebit echter wel een probleem als u gedurende de dag kleine beetjes eet. Uw tandglazuur krijgt dan niet voldoende tijd om tussendoor te herstellen. Probeer daarom ook tijdens de zwangerschap niet meer dan zeven eetmomenten op een dag te hebben.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

[Sassy_Social_Share]

Gerelateerde artikelen

    Contactformulier

    Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

    Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


    Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
    JaNee

    Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
    via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders