Het is de laatste jaren regelmatig in het nieuws geweest dat het drinken van twee glazen wijn per dag goed zou zijn voor de gezondheid. Maar klopt dit rooskleurige beeld wel? En wat zijn de eventuele nadelen van het drinken van wijn? Hoe zit het bijvoorbeeld met de gevolgen op de mondgezondheid?

Positieve effecten van wijn

Er zijn in de loop van de tijd verschillende positieve effecten toegeschreven aan het drinken van rode wijn. Zo is gebleken dat rode wijn een positief effect heeft op bloedsuikerwaarden en daardoor erg goed is voor diabetici. Ook zou het hart- en vaatproblemen tegengaan, waardoor mensen gezonder oud worden. Andere positieve resultaten die genoemd worden zijn bescherming tegen borstkanker en longkanker, bescherming van de lever, bevordering van de doorbloeding en verhoging van de weerstand. Het is wel belangrijk om hierbij aan te merken dat de positieve effecten alleen gelden bij matig gebruik van rode wijn.

Nadelige effecten van wijn

Het drinken van wijn lijkt dus een goede oplossing te zijn tegen allerlei kwalen, maar er kleven ook nadelige effecten aan. Zo is gebleken dat twee glazen wijn van 250 ml per dag ervoor zorgt dat de kans op het krijgen van mondkanker drie keer zo hoog wordt. Daarnaast kan het zorgen voor een hoge bloeddruk. Bovendien veroorzaakt rode wijn verkleuring van de tanden en kiezen.

Drink met mate

Ook wat betreft wijn geldt dus dat het belangrijk is om maat te houden. Een glas per dag zou positieve effecten kunnen hebben, maar meer dan dat zorgt er juist voor dat negatieve gevolgen de overhand krijgen. Verkleuring van tanden is niet mooi, maar een relatief klein probleem. Een hoge bloeddruk en een zeer verhoogde kans op mondkanker is een veel serieuzer probleem. Voor een goede mondgezondheid is het dus van belang niet meer dan een glas wijn per dag te nemen.