hoe gezond is je mond

Een tijdje terug schreven we op dit blog over de test ‘Hoe gezond is je mond?’ van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT). Met deze test kunt u nagaan hoeveel kennis u hebt over mondgezondheid. Twee maanden na het lanceren van deze test maakt de NMT de balans op, hoeveel weten mensen over mondgezondheid?

Basiskennis is voldoende
De test is inmiddels door ruim tienduizend mensen ingevuld, een goede basis dus om een eerste conclusie te trekken over de kennis van mensen over mondgezondheid. Het is gebleken dat het grootste deel van de personen die de test tot nu toe invulden voldoende basiskennis hebben over mondgezondheid. Bij het merendeel is het bekend dat het voor de mondgezondheid belangrijk is om twee keer per dag de tanden te poetsen en om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan.

Relatie algehele gezondheid en mondgezondheid
Het bleek echter dat veel mensen niet op de hoogte waren van de relatie die er bestaat tussen een goede mondgezondheid en een gezond lichaam. Weinig deelnemers zijn op de hoogte van de relatie tussen een ongezonde mond en diabetes, vroeggeboorte, hart- en vaatziekten, dementie en obesitas. Ook wist het overgrote deel van de deelnemers aan de test niet dat ontstoken tandvlees en kaaktandbot te vergelijken is met een open wond van maar liefst vijftien centimeter.

Belang van een gezonde mond
De voorzitter van de NMT, Rob Barnasconi, benadrukte naar aanleiding van deze testresultaten nog eens het belang van een goede mondgezondheid: “De mond is een enorm belangrijk orgaan in je lichaam. Je gebruikt je mond continu: om te praten, te eten, te lachen, te drinken of te zoenen. Wat veel mensen niet weten is dat de mond ook veel verklapt over hoe het met iemands algehele gezondheid is gesteld. En andersom kan een slechte mondgezondheid een bedreiging vormen voor de algehele gezondheid.”

Hoe gezond is uw mond?
Hebt u de test nog niet gedaan en bent u benieuwd naar uw kennis over mondgezondheid? Ga dan naar de website van ‘Hoe gezond is je mond?’ en doe de test!