Babytanden Baby
Babytanden Baby

Het kan ouders erg ongerust maken. Baby’s die constant over hun wangen wrijven, over hun oren heen gaan, overal op willen bijten en kauwen en slecht slapen. Dit zijn slechts een paar symptomen die duiden op het doorkomen van babytandjes. Dit proces kan pijnvol zijn voor de baby, maar wordt opgevolgd door een nieuw leven waarbij de baby levenslang profijt heeft van zijn tanden, mits goed onderhouden natuurlijk.

Wanneer komen de eerste baby tanden door? Wat kunt u doen voor uw kind wanneer dit plaatsvindt? In welke volgorde komen de babytandjes door? Dit en meer leest u in deze blog.

Wanneer komen tanden door bij baby’s?

De groei en ontwikkeling van alle twintig tanden bij baby’s vindt al in het begin van de zwangerschap plaats. De melktanden vormen zich namelijk onder het tandvlees. Het werkelijk doorkomen van deze tanden gebeurt na de geboorte. De eerste babytanden verschijnen over het algemeen wanneer de baby vier tot zeven maanden is. Sommige baby’s worden zelfs geboren met hun eerste zichtbare tand. Maar hier zijn geen harde regels voor. Het kan dus ook goed mogelijk zijn dat uw kind al na drie maanden een zichtbare tand heeft of juist pas een jaar na de geboorte. Dit kan per baby verschillen. Mocht dit zo zijn, dan is dit niets om u zorgen over te maken. Tegen de tijd dat uw baby twee en een half tot drie jaar oud is zou het gebit helemaal compleet moeten zijn.

Wat is de volgorde waarin baby tanden verschijnen?

Hieronder vindt u een indicatie van de volgorde en periode wanneer welke tand tevoorschijn komt. Zoals eerder gezegd is elke baby verschillend. U hoeft zich dus geen zorgen te maken wanneer uw kind hiervan afwijkt. Deze informatie is afkomstig van American Dental Association (ADA).

WanneerWelke babytanden?
4 - 7 maanden de middelste twee voortanden in der onderkaak, ook wel centrale snijtanden genoemd
8 - 12 maandenDe middelste twee tanden in de bovenkaak.
9 - 16 maandenDe twee tanden naast de voortanden in zowel de onder- als bovenkaak. Ook wel laterale snijtanden genoemd
13 - 19 maandenDe eerste kiezen, zowel links als rechts in zowel de onder- als bovenkaak
16 - 22 maandenDe hoektanden, zowel links als rechts in zowel de onder- als bovenkaak
20 - 33 maandenDe tweede kiezen, zowel links als rechts in zowel de onder- als bovenkaak
2,5 - drie jaarHet gebit van uw baby met twintig tanden en kiezen zou rond deze tijd compleet moeten zijn.

Symptomen van doorkomen van baby tanden

Het doorkomen van babytanden gaat gepaard met pijn en ongemak voor de baby. Vaak kunt u al aanvoelen wanneer dit het geval is. In de introductie van deze blog heeft u al enkele symptomen van doorkomende babytandjes kunnen lezen. Voor de compleetheid sommen we hier alle symptomen van het doorkomen van babytanden voor u op:

 • Rood en gezwollen tandvlees wanneer de tanden doordrukken
 • Rode wangen
 • Over de wangen en oren wrijven
 • Onrustigheid en humeurig gedrag
 • Uw baby wilt op alles kauwen en bijten
 • Meer kwijlen dan normaal, uw baby maakt meer speeksel aan
 • Slecht slapen

Babytanden en koorts

Er wordt gedacht dat diarree en koorts ook tot de symptomen behoren van baby tanden die doorkomen. Echter is er geen grondig bewijs die dit ondersteunt. Bij symptomen van koorts kan er ook sprake zijn van een infectie of ziekte. U kent uw baby het beste. Wanneer er sprake is van symptomen die zorgen opwekken, raadpleeg dan altijd de arts

Wat kunt u doen bij doorkomende baby tanden?

Het doorkomen van tanden kan voor baby’s erg stressvol zijn. Maar er zijn manieren om het wat makkelijker voor ze te maken. Elke baby is uniek. Kijk dus welke methode werkt bij uw kindje.

 • Masseren van het tandvlees

Op de plaats waar de tanden doorkomen kan er sprake zijn van zwelling en roodheid. Om het pijn en ongemak van de baby te vergemakkelijken kunt u met schone vingers rustig over het tandvlees masseren.

 • Bijtringen

Bij het doorkomen van nieuwe tanden kan uw baby de neiging hebben om op alles te willen bijten en te kauwen. Een bijtring is een veilige manier om de baby hierbij te helpen. Dit kan het ongemak van uw baby vergemakkelijken en biedt afleiding tegen de pijn. Bijtringen kunnen ook eerst gekoeld wordt in de koelkast, voor een kalmerend effect op het tandvlees. Leg de bijtringen absoluut niet in de vriezer. Dit kan namelijk het tedere tandvlees van de baby beschadigen. Hang de bijtring ook niet aan de nek van uw baby aangezien dit stikkingsgevaar kan veroorzaken.

 • Iets om te kauwen

De toenemende neiging om te kauwen kan ook gebruikt worden om uw baby gezond voedsel te geven om op te kauwen. Is uw baby 6 maanden of ouder? Dan kunt u ze gezonde dingen geven om op te kauwen, zoals rauw fruit of groente. Stukjes appel of wortel zijn hiervoor ideaal. Blijf altijd in de buurt wanneer uw baby aan het eten is, in het geval dat ze zich verslikken of verstikken. Vermijd voedsel met suiker, omdat dit al in vroeg stadium tandbederf kan veroorzaken, zelfs wanneer uw kind maar een paar tanden heeft.

 • Aandacht en liefde

Het doorkomen van babytandjes kan de baby prikkelbaar en huilerig maken. Hierdoor vergt uw baby meer aandacht. Het kan daarom al helpen door uw baby voldoende aandacht en liefde te geven, zodat hij/zij zich prettig voelt.

 • Tandgel

De werking van tandgel is niet bewezen. Het is daarom aangeraden om eerst gebruik te maken van niet-medische opties, zoals de bijtring. Wanneer u besluit toch gebruik te maken van een tandgel voor uw baby, wees er dan zeker van dat de gel ontworpen en gemaakt is voor baby’s. Vermijd ook gels die benzocaine bevatten, vanwege de bijwerkingen die het heeft. Raadpleeg altijd een deskundige bij het overwegen van deze optie.

 • Pijnstiller

Bij hevige pijnklachten kan een pijnstiller als paracetamol-zetpil een optie zijn voor baby’s ouder dan drie maanden. Bekijk van te voren goed welke dosis uw kind mag krijgen in de bijsluiter of raadpleeg hiervoor een deskundige.

Hoe vaak baby tanden poetsen?

Zodra de eerste babytanden zichtbaar worden kunt u meteen starten met poetsen. Gebruik hiervoor een speciale baby tandenborstel met een klein uitstrijkje fluoride tandpasta welke geschikt is voor baby’s en peuters. Tot twee jaar oud m ag u één keer per dag de tanden van uw baby poetsen. Na twee jaar is het aangeraden om twee keer per dag de tanden te poetsen. Wees niet ongerust, wanneer u niet volledig de babytanden kunt poetsen. Het is belangrijk dat uw baby een routine ontwikkeld om dagelijks te poetsen. Probeer dit op een leuke en speelse manier te doen.

Neem uw kind ook regelmatig mee bij uw bezoek aan de tandarts, zodat dit geen onbekend terrein voor ze blijft en ze zich vrij voelen in de tandartsstoel. Enkele van onze tandartsen zijn erg geliefd bij ouders en hun kinderen. Vul hieronder het contactformulier in om een afspraak met ze te maken.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

[Sassy_Social_Share]

Gerelateerde artikelen

  Contactformulier

  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

  Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


  Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
  JaNee

  Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
  via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders