tandpasta en tandhalsgevoeligheid
tandpasta en tandhalsgevoeligheid

Er is nog maar weinig bekend over het ontstaan van tandhalsgevoeligheid. Wat wel bekend is, is dat het probleem opgelost kan worden door het gebruik van bepaalde soorten tandpasta.

Blootliggende tandhalzen

Het grote probleem bij tandhalsgevoeligheid is dat de tandhalzen openliggen, dit is over het algemeen het gevolg van terugtrekkend tandvlees. Om tandhalsgevoeligheid te voorkomen, is het dus van belang om te voorkomen dat het tandvlees zich terug gaat trekken. Ongeveer vijftien procent van de volwassenen hebben last van tandhalsgevoeligheid, maar het merkwaardige is dat niet iedereen hier last van krijgt bij terugtrekkend tandvlees. Waarom de ene persoon er wel last van krijgt en de ander niet, is nog een grote vraag en hier willen onderzoekers graag nog meer onderzoek naar doen.

Prikkels

Het is wel duidelijk dat blootliggende tandhalzen vooral tot tandhalsgevoeligheid leiden bij bepaalde prikkels. Kou, zoals koud eten en drinken, is de grootste prikkel. Maar ook luchtstromen, aanrakingen, hitte en zuren kunnen voor gevoeligheid zorgen. Heeft u last van tandhalsgevoeligheid, dan is het dus verstandig om deze prikkels te voorkomen.

Tandpasta kan helpen

Zoals gezegd kunnen bepaalde soorten tandpasta helpen bij het probleem van tandhalsgevoeligheid. Deze tandpasta dient te voldoen aan de volgende kenmerken:

 • hij mag niet irriteren
 • moet pijnloos en gemakkelijk aan te brengen zijn
 • moet snel en langdurig effectief zijn
 • mag geen verkleuringen geven

Tandpasta’s kunnen ervoor zorgen dat de openliggende plekken afgesloten worden, waardoor de gevoeligheid weggaat.

Kalium

Op de Nederlandse markt zijn er veel verschillende merken tandpasta’s en iedere fabrikant brengt wel een speciale variant uit die gevoelige tanden tegen moet gaan. Tandpasta’s die tandhalsgevoeligheid tegen gaan bevatten over het algemeen kalium-nitraat. Lang niet alle patiënten hebben hier echter baat bij. Doordat er nog zo weinig bekend is over het probleem van tandhalsgevoeligheid, raden onderzoekers aan om net zo lang te experimenteren met verschillende soorten tandpasta, totdat u een variant hebt gevonden die bij u werkt.

Zodra u uw tanden en tandhalzen poetst met tandpasta, brengt u een beschermend laagje aan. De doorgang in het tandbeen naar de zenuwholte kan daardoor blokkeren. Dan kan de gevoeligheid tijdelijk iets afnemen. Sommige tandpasta’s zijn speciaal ontwikkeld om gevoelige tandhalzen te bestrijden. Veel patiënten hebben baat bij het gebruik ervan. Maar de resultaten zijn niet altijd succesvol. De voordelen van de tandpasta kunnen door uw eet- of drinkgedrag (zuur) of door de slijpende werking van tandpasta worden teniet gedaan. Alle tandpasta’s hebben een andere werking. Probeer daarom verschillende tandpasta’s tegen gevoelige tandhalzen uit.

Tandpasta tegen tandhalsgevoeligheid?

Het poetsen van tanden en tandhalzen met tandpasta zorgt voor een beschermend laagje. De toegang van de buitekant van de tand naar het binnenste zenuwholte raakt daardoor geblokkeerd. Door dit proces neem de gevoeligheid een beetje af. Er zijn tandpasta’s op de markt die speciaal zijn ontwikkeld om gevoelige tandhalzen tegen te gaan. En te zorgen voor een blokkade van deze toegang. Een dergelijke tandpasta die speciaal hiervoor is ontwikkeld kan veel voordeel geven voor patiënten die hier last van hebben. Echter, de resultaten zijn niet altijd succesvol.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

[Sassy_Social_Share]

Gerelateerde artikelen

  Contactformulier

  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

  Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


  Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
  JaNee

  Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
  via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders