suiker en caries

Het is inmiddels bij iedereen ruimschoots bekend dat suiker zeer slecht is voor het gebit. Er wordt vaak gedacht dat het niet uitmaakt hoeveel suiker er gegeten wordt, zolang er maar goed gepoetst wordt. Dit is echter niet het geval, de hoeveelheid blijkt wel degelijk uit te maken.

Onderzoek
Uit onderzoek van het University College uit Londen bleek dat suiker nog steeds cariës kan veroorzaken, ook al wordt er goed gepoetst. Om cariës te voorkomen, zouden we onze inname van suiker moeten beperken tot drie procent van het aantal calorieën dat we per dag innemen. Vijf procent is het absolute maximum.

Hoe meer suiker, hoe meer tandbederf
Voor onderzoek zijn mensen uit verschillende landen met elkaar vergeleken. Mensen in Nigeria bleken vrijwel geen last van cariës te hebben, dit komt bij slechts twee procent van de mensen voor. Zij eten dan ook slechts 2 gram suiker per dag. In Amerika daarentegen ligt het percentage mensen met cariës op tweeënnegentig procent.

Voorkom cariës en obesitas
Om cariës te voorkomen, is het dus verstandig om uw inname van suiker sterkt te beperken. Dit heeft bovendien niet alleen een gunstig effect op uw mond, maar ook op de rest van uw lichaam. Zo zult u hiermee ook obesitas grotendeels kunnen voorkomen. Wilt u minder suiker eten? Dan is het niet alleen belangrijk om te letten op de suiker die u zelf toevoegt aan uw eten en drinken, maar ook op de toegevoegde suikers die in veel voedingsmiddelen zitten. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan de duidelijke producten als snoep en frisdrank, maar het zit vaak ook verborgen in bijvoorbeeld maaltijdmixen. Het is daarom belangrijk om goed ingrediëntenlijsten te bekijken van de producten die u eet.