sporters en hun gebit

Sporters staan bekend als mensen die goed voor hun lichaam zorgen. Toch gaat het bij de gezondheid van hun gebit vaak fout. Hoe meer er getraind wordt, hoe slechter het gesteld is met de gezondheid van de mond. Hoe kan het nu dat fanatieke sporters vaker te maken hebben zaken als tanderosie en cariës?

Minder speeksel
Een eerste punt wat opviel in een Duits onderzoek naar de mondgezondheid van sporters, is dat zij minder speeksel produceren. Voor dit onderzoek vergeleken de onderzoekers 35 triatleten met 35 mensen die niet sporten. Het bleek dat de sporters niet alleen een slechtere speekselproductie hadden, het bleek ook dat de ph-waarde van hun speeksel lager was. Hierdoor verliest het een deel van de beschermende functie die het voor het gebit heeft en krijgen bacteriën meer kans om het gebit aan te tasten.

Sportdrankjes
De slechtere speekselproductie en lagere ph-waarde van het speeksel zijn niet de enige risicofactoren voor het gebit van sporters, ook sportdrankjes vormen een gevaar. Veel sporters drinken deze drankjes regelmatig om hun energie weer op peil te brengen en om weer mineralen toe te voegen aan hun lichaam. Deze energiedrankjes bevatten echter ook veel suikers en dit is erg schadelijk voor het gebit, zoals u in ons vorige blog hebt kunnen lezen. Het zorgt ervoor dat u veel sneller last krijgt van tanderosie en ook van gaatjes. Wilt u dit voorkomen, kies er dan voor om minder van deze drankjes te drinken of drink ze met een rietje, zodat de vloeistof zo min mogelijk in contact komt met het gebit.