mondwater
mondwater

Is mondwater goed of slecht?

Voor de verzorging van het gebit zijn er tegenwoordig veel verschillende producten verkrijgbaar. Niet alleen kunt u kiezen uit vele soorten tandenborstels, tandpasta’s, tandenstokers en floss, ook mondwater is in steeds meer soorten verkrijgbaar. Maar hoe goed is het gebruik van mondwater nu eigenlijk?

Gebitsverzorging

Een goede verzorging van het gebit bestaat uit regelmatig poetsen, stoken en flossen. Op die manier haalt u het vuil uit de mond en geeft u bacteriën geen kans om gaatjes te veroorzaken. Een goede mondverzorging leidt tot een betere mondgezondheid, maar met alleen goed tanden poetsen, flossen en stoken bereikt u niet altijd alle plekjes. Veel mensen gebruiken daarom ook nog mondwater, om er zo zeker van te zijn dat ze hun hele mond goed gereinigd hebben.

Voordeel van mondwater

Het voordeel van het gebruik van mondwater is dat dit op plekken kan komen waar u met een tandenborstel, tandenstoker of tandzijde niet bij kunt komen. Op die manier kunt u dus het aantal bacteriën flink verlagen. Zo verbetert uw mondgezondheid en verkleint u de kans op cariës.

Nadeel van mondwater

Uit nieuw onderzoek is echter gebleken dat er ook nadelen zitten aan het dagelijkse gebruik van antibacterieel mondwater. Naast de slechte bacteriën doodt antibacterieel mondwater namelijk ook de goede bacteriën. Deze goede bacteriën zorgen ervoor dat bloedvaten niet vernauwen en de bloeddruk laag blijft. Door het doden van de goede bacteriën vernauwen de bloedvaten en stijgt de bloeddruk. Bij proefpersonen die tweemaal daags antibacterieel mondwater gingen gebruiken, was dit meteen terug te zien in de bloeddruk.

Risico voor de gezondheid

Een hoge bloeddruk zorgt voor een grotere kans op een beroerte en op hartziekten. Nader onderzoek is nodig om meer duidelijk te krijgen over de gevolgen van het gebruik van antibacterieel mondwater. Totdat er meer duidelijk is, is het verstandig om niet te vaak mondwater te gebruiken.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

[Sassy_Social_Share]

Gerelateerde artikelen

  Contactformulier

  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

  Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


  Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
  JaNee

  Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
  via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders