prothese-in-glas

Wanneer u in het bezit van een kunstgebit of een andere gebitsprothese is het uiteraard raadzaam om deze goed te reinigen. Hiermee verbetert u de levensduur van de prothese en heeft u er het meeste plezier van. In ons vorige artikel over het reinigen van een gebitsprothese zijn wij ingegaan op welke middelen u het beste kunt gebruiken. Op Internet vindt u namelijk verschillende informatie en tips over wat wel en niet werkt. Wij hebben hiervoor onze prothese specialist dhr S. Akbar aan de tand gevoeld en hem een aantal vragen gesteld over het schoonmaken en onderhouden van de gebitsprothese.

Sharief, wat is de beste methode om je kunstgebit te onderhouden?

Tandsteen en hardnekkig vuil kunnen worden verwijderd met kookazijn. Laat de prothese gedurende de hele nacht in een bakje met onverdund azijn liggen. In de ochtend kan met een borstel de prothese worden uitgeborsteld en zal de tandsteen verdwijnen. Als er toch tandsteen blijft zitten dan deze procedure herhalen.

Reinigingstabletten: Ja of nee?

Doordat men gebruik maakt van reinigingstabletten, wordt er vaak verwaarloosd om (mechanisch) met een handborstel de prothese flink te borstelen en te reinigen. Men denkt dat een tablet de prothese volledig kan reinigen. Reinigen met een borstel en een beetje zeep is het allerbelangrijkste. Ter aanvulling is er geen enkele bezwaar om een reinigingstablet te gebruiken. Kortom: reinigingstablet mag en borstelen moet!

Mensen zijn geneigd al snel bij een nieuw kunstgebit over te gaan tot kleefpasta. Wat zijn jouw ervaringen?

De ervaring die ik heb is dat mensen vaak eerst advies vragen. In de meeste gevallen adviseer ik om niet te gaan plakken. Er bestaat ook een groep mensen die de tandartsen vermijden en zelf gaan experimenteren, vrijwel altijd om een bezoek aan de tandarts te voorkomen. Zelf experimenteren is niet raadzaam. Helaas gebeurt het wel dat ze zich pas melden bij de tandarts als het dragen van een prothese onmogelijk wordt.

Bij het gebruik van kleefpasta, welke tip wil jij mee geven?

 Nooit experimenteren met kleefmiddelen en of watten! Als er klachten zijn met betrekking tot het dragen van de protheses neem dan altijd contact op met de tandarts. De tandarts zal in vrijwel alle gevallen met een passende oplossing komen. In zeer enkele gevallen kan de tandarts adviseren om kleefmiddelen te gebruiken. Dus gebruik kleefpasta bij een kunstgebit alleen op advies van de tandarts.

De zomer komt er weer aan. Wat is de tip die jij mee wilt geven als mensen op vakantie gaan?

Laat de prothese altijd op tijd nakijken voordat je op vakantie gaat. Beter voorkomen dan genezen en het nakijken is vrijwel altijd kosteloos! Zo is het onderhouden van een kunstgebit prothese meer dan het halve werk. Een prothese kan altijd onverwacht breken of erger nog kwijtraken. Als je in het bezit bent van een reserve prothese, neem deze dan altijd mee.Hoewel deze niet altijd meer past.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

[Sassy_Social_Share]

Gerelateerde artikelen

  Contactformulier

  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

  Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


  Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
  JaNee

  Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
  via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders