Veel mensen krijgen direct of indirect te maken met kanker. Natuurlijk wilt u zelf graag het risico zo klein mogelijk maken dat u zelf met deze ziekte te maken krijgt. Wat kunt u hiervoor nu het beste doen? Onderzoek laat zien dat het eten van bepaalde soorten groenten de kans op het krijgen van kanker sterk verkleint.

Slecht dieet
Veel mensen zijn zich inmiddels bewust van het effect van een gezonde leefstijl op hun lichaam. Natuurlijk kunnen niet alle gevallen van kanker voorkomen worden door gezond te leven, maar uit onderzoek is wel gebleken dat bijvoorbeeld in een op de drie gevallen van orale kanker een ongezond dieet een rol speelt.

Kruisbloemige groenten
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat vooral kruisbloemige groenten ervoor zorgen dat de kans op kanker afneemt. Onder deze groenten vallen bijvoorbeeld bloemkool, broccoli, kool, waterkers, radijs en spruiten. Mensen die minstens eenmaal per week een van deze groenten aten, bleken 17 procent minder kans te hebben op het ontwikkelen van orale kanker. Voor andere vormen van kanker bleek het effect gelijk of nog groter, namelijk:

  • Slokdarm kanker – 28 procent
  • Borstkanker – 17 procent
  • Nierkanker – 32 procent
  • Dikke darm kanker – 17 procent

Stijging aantal patiënten met mond, keel en slokdarm kanker
De laatste jaren is er een stijging te zien in het aantal patiënten dat te maken krijgt met kanker in de mond, de keel of de slokdarm. Deze stijging is deels te wijten aan roken en het hebben van onbeschermde orale seks. Maar ook slechte eetgewoontes spelen dus een grote rol. Het is daarom absoluut aan te bevelen om te stoppen met roken en om gezond en gevarieerd te eten. Dit vermindert niet alleen uw kans op het krijgen van kanker, het is ook beter voor uw algehele gezondheid.