Kans op mondproblemen na bariatrische chirurgie
caries na maagverkleining min 1024

Het aantal mensen dat een bariatrische chirurgie heeft ondergaan, is in de afgelopen 10 tot 15 jaar aanzienlijk gestegen. Onder bariatrische chirugie verstaan wij alle operaties die als doel hebben om het lichaamsgewicht te verminderen. U kunt dan denken aan een maagverkleining of een maagband. De grootste reden van de stijging is dat er een grote toename van obesitas patiënten kan worden waargenomen.

Wanneer uw lichaam in één keer veel gewicht kwijt raakt, kunnen er bijwerkingen optreden. Deze bijwerkingen kunnen leiden tot complicaties. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van tijdelijk haaruitval. Daarnaast kan de huid slap worden aangezien er een aanzienlijke hoeveelheid lichaamsgewicht verloren gaat. Een maagverkleining kan verder leiden tot onverwachte veranderingen in uw levensstijl en gezondheid. Deze factoren hebben vaak een grote negatieve invloed op de mondgezondheid.

Hoewel een maagverkleining een effectieve methode kan zijn tegen extreme obesitas, wordt het geassocieerd met risicofactoren. Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat deze operaties in verband kunnen worden gebracht met een grote toename van cariës (gaatjes) en afbraak van het gebit.

In dit artikel richten wij ons op het effect van bariatrische chirurgie op de mondgezondheid en wat u hieraan kunt doen.

Waarom treden deze gebitsproblemen op?

Dumping-syndroom

Er zijn een aantal redenen waarom er gebitsproblemen optreden. Het bijkomende effect van maagverkleiningsoperatie is dat het eten te snel in de darm kan komen en nog te weinig verteerd is. De darm is dit niet gewend en hierdoor wordt er een flinke hoeveelheid vocht onttrokken aan het lichaam. Als gevolg hiervan ontstaat er diarree. Dit noemt men het dumping-syndroom.

Het dumping-syndroom kan worden voorkomen door langzaam te eten, van uw maaltijden te genieten en niet te veel te eten in een keer. Let daarom goed op deze zaken tijdens het herstel van de operatie.

Brandend maagzuur (zure reflux)

Het dumpingsyndroom kan er ook voor zorgen dat mensen moeten overgeven, waardoor de zuurgraad van de mond toeneemt. Maagverkleiningen en andere soortgelijke operaties worden dan ook in verband met een verhoogd risico op een gastro-oesofageale reflux, oftewel brandend maagzuur. Zure reflux kan tot een aantal problemen leiden, waaronder een verhoogde zuurgraad in uw mond. Dit veroorzaakt problemen met tandglazuur en een verhoogde kans op tanderosie, tandbederf en cariës (gaatjes).

Wat te doen tegen brandend maagzuur?

Eet kleine porties, neem de tijd en kauw goed. Vermijd vettige maaltijden Ga niet direct liggen na het eten. Drink voldoende water, zorg per dag voor voldoende beweging. Neem ook uw rust en plan wat tijd in om te ontspannen. Stop met roken en verminder alcoholische dranken.

Voedingstekorten

Er wordt vaak geadviseerd om het voedingspatroon na de operatie aan te passen en om ‘anders’ te leren eten. Dit gaat vaak gepaard met het advies en begeleiding van een diëtist. Als u bepaalde vitamines of mineralen mist, overweeg dan om in overleg met uw diëtist het dieet aan te passen om de voedingsitems die u mist aan te pakken en aan te vullen.

Een vroegtijdig calciumtekort kan de gezondheid van de tanden aantasten, wat een risico op tandbederf en andere problemen met zich meebrengt. Calcium, vitamine D en andere voedingstekorten kunnen worden verholpen door vitamines in te nemen zoals voorgeschreven door uw bariatrische chirurg.

Last van een droge mond

Veel patiënten ervaren een droge mond en een afname van de speekselafvoer na een operatie. Als de mond droog is, kunnen schadelijke bacteriën zich gemakkelijk vermenigvuldigen. speeksel speelt daarom een belangrijke rol bij de mondgezondheid. Het spoelt voedseldeeltjes weg, houdt het mondweefsel vochtig en bestrijdt bacteriën die zorgen voor tandaandoeningen met antilichamen.

Wat te doen tegen een droge mond?

Een droge mond kan vermeden worden door de consumptie van koffie, alcohol en marihuana te verminderen. Gebruik speciale kauwgom en / of spoelmiddelen om een droge mond te verminderen.

Overweegt u bariatrische chirurgie en wilt u uw mondzorg op orde hebben?

Overleg met uw tandarts voor de operatie bariatrische chirurgie. Uw tandarts zal u helpen op mogelijke problemen te letten.

• Plan elke 3-4 maanden een afspraak bij de mondspecialist.
• Regelmatig poetsen en flossen – Uw tanden minstens twee keer per dag poetsen en elke nacht flossen zijn essentieel om je tanden en tandvlees te beschermen tegen schade. Aangezien u meer eet na een afslankoperatie, kunt u overwegen om minstens drie keer per dag te poetsen en minstens twee keer per dag te flossen om tandbederf en andere problemen te voorkomen.

Overweegt u een maagverkleining of heeft u net een dergelijke ingreep achter de rug en wenst u professioneel geadviseerd te worden door een van onze specialisten over uw mondgezondheid? Neem dan contact met ons op of stuur ons bericht via Whatsapp. U kunt onder andere terecht bij onze tandarts H. Haimé.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

[Sassy_Social_Share]

Gerelateerde artikelen

  Contactformulier

  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

  Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


  Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
  JaNee

  Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
  via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders