Natuurlijk behoudt iedereen graag zo lang mogelijk zijn eigen gebit. Maar op een gegeven moment is dit voor sommige mensen niet meer mogelijk en zullen zij toch over moeten stappen op implantaten. Een zwak kaakbot is dan een groot probleem, dit zorgt er namelijk voor dat de implantaten niet goed vast blijven zitten. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat nanodiamanten hierbij een oplossing kunnen zijn.
Implantaat in kaakbot
Zoals hierboven al werd aangegeven, rusten gebitsimplantaten op het kaakbot. Als deze niet goed meer is, heeft een implantaat geen houvast. Dit kan onder meer gebeuren door de ziekte osteonecrose. Patiënten die aan deze ziekte lijden krijgen te maken met de afbraak van bot, doordat er minder bloed naar het bot toegevoerd wordt. Op het moment dat het kaakbot aangetast raakt, laten de gebitsimplantaten los. Dit is bovendien niet het enige probleem, patiënten kunnen door afgebroken kaakbot ook moeite krijgen met spreken.
Onderzoek
In Amerika is onderzocht hoe men dit proces een halt toe zou kunnen roepen. De oplossing is merkwaardig en tegelijkertijd heel simpel, namelijk het gebruik van nanodiamanten. Op deze diamantjes worden speciale eiwitten aangebracht die ervoor zorgen dat de botgroei bevorderd wordt. Hoe komen deze nanodiamantjes nu op hun plek bij het kaakbot terecht? Heel eenvoudig, door het inbrengen via een injectie of door een speciale mondspoeling.
Veel voordelen
Een behandeling met nanodiamanten biedt patiënten met een slecht kaakbot veel voordelen. In de eerste plaats is de behandeling via injectie of mondspoeling heel eenvoudig en een goed alternatief voor de dure en pijnlijke operatie die nu nog vaak nodig is. Daarnaast zijn nanodiamanten een bijproduct uit de diamantindustrie, ze ontstaan door het slijpen van de diamanten. Het is dus een stof die altijd voorradig is. Tot slot hebben de nanodiamanten een goed oppervlak, waardoor de eiwitten die hierop geplaatst zijn lang hun werk kunnen doen. Zo kan een eenvoudige en pijnloze behandeling langdurig effect hebben op het kaakbot van patiënten.
Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!
[Sassy_Social_Share]