Elke maand lichten wij een van onze behandelaren uit, via een interview. Deze maand leren wij tandarts Aous Marchan beter kennen en stellen we hem een aantal vragen over zijn liefde voor de tandheelkunde en de huidige manier van werken als tandarts tijdens Covid-19. Ook vertelt hij ons over de omgang met angstige patiënten.
Wie ben je? Waar kom je vandaan? Kan je wat vertellen over jezelf?
Ik ben Aous, Ik ben in Syrië geboren in het platteland van Damascus. Tot ik 16 jaar was, had ik nog geen idee wat ik wilde worden, dus ook niet tandarts. Voor die leeftijd was ik juist heel bang voor tandartsen!
Op een gegeven moment ben ik in Syrië in contact gekomen met een familielid die tandarts is. Ik bracht een bezoek aan zijn tandartspraktijk en ik vond het eigenlijk heel leuk. Daarna dacht ik van oké, ik zou ook graag tandarts willen worden. Ten eerste om mijn eigen angst te overwinnen en ten tweede om andere mensen ook van hun angst af te helpen.
Verder heb ik in Syrië als tandarts gewerkt, vervolgens in Rusland en sinds vijf jaar ben ik in Nederland. Als hobby speel ik accordeon en doe ik aan beeldhouwen. Een van de eerste vakken in mijn opleiding die ik het leukste vond was ‘the arts of drawing and sculpturing teeth.’
Wat maak je dan precies als je gaat beeldhouwen?
Ik maak dingen met hout. Dus door middel van houtbewerking met bepaalde tools. Het wordt ook wel ‘carving’ genoemd.
Welke opleidingen heb je gevolgd en waar?
Ik ben afgestudeerd in Syrië, Aleppo in 2011. En in Nederland heb ik het traject om als geregistreerde (BIG-registratie) tandarts te kunnen werken afgerond. Dit traject bestaat uit een gedeelte Nederlandse taal en uit een beroepsinhoudelijkheid toets. Het traject duurde ongeveer drie jaar.
Zou je in de tandheelkunde een specialisatie willen volgen?
Ik sluit het niet uit. Ik hou van de variatie in mijn werk en door te specialiseren ga je je toch meer richten op een vakgebied. Mijn doel is om echt een band met de patiënten te creëren en hierbij wil ik ze graag helpen bij alle behandelingen die zij nodig hebben. Maar wat ik op dit moment het leukste vind is composiet facings. Ook omdat het een behandeling die wordt gewaardeerd door de patiënt.
Ervaar je verschillen in het werken als tandarts in Nederland en de andere landen waar je werkzaam bent geweest?
Het fijnste is de kwaliteit van de mondgezondheid van de patiënten hier in Nederland. Het maakt het vak toch echt leuker dan in andere landen.
Is de mondgezondheid hier dan veel beter dan in andere landen?
Ja, inderdaad. De kwaliteit ligt hier een stuk hoger.
Maar betekent dat niet dat jij dan minder hoeft te doen?
Eh nee, want dan ben je in plaats van pijnklachten meer bezig met andere aspecten van de mondzorg, zoals bijvoorbeeld cosmetische behandelingen en de verzorging van het gebit. Het is hier dus voornamelijk gericht op preventieve werkzaamheden.
Hoe ziet een dag als tandarts eruit bij DentalZorg?
Ehm, een dag in de praktijk… Ten eerste beginnen we in de kantine, haha. Daar ontmoet ik alle collega’s, de assistentes en mondhygiënistes. Vervolgens loop ik wat eerder naar mijn kamer om te kijken hoe de dag eruit ziet en hoeveel en welke patiënten ik die dag kan helpen. En ook voorbereiden op de patiënten, bijvoorbeeld ook kijken waar er extra aandacht nodig is en vooral bij angstige patiënten. Voor de angstige patiënten plan ik wel wat meer tijd in, zodat ik ook met de patiënt op een goede en vertrouwde manier een band kan opbouwen wat het belangrijkste is bij angstige patiënten. Als zo een band goed is opgebouwd dan wordt hun angst ook veel minder.
Meestal zijn patiënten angstig vanwege het gebrek aan vertrouwen of door een slechte ervaring in de jeugd of onnodige behandelingen of bijvoorbeeld een pijnlijke ervaring. Dus van wat gaat er gebeuren. Dat is in de ochtend.
Maar wat doe je dan anders bij een angstige patiënt dan bij een normale patiënt?
In principe doe ik niet veel anders, want de extra tijd voor angstige patiënten is meer nodig aan het begin van de afspraak. Ik heb opgemerkt dat hoe vaker ik de patiënt zie, des te meer de patiënt zich op zijn/haar gemak voelt. Ik probeer natuurlijk goed uit te leggen en mijn hart te openen. Het belangrijkste is om met de patiënt te bespreken waar de angst vandaan komt. Bijvoorbeeld bij kinderen, maakt het me echt blij als ik een angstig kind van zijn angst af kan helpen en dat hij met een glimlach weggaat. Dus ja, eerlijkheid, openheid en goed luisteren zijn de sleutels voor een goede communicatie.
Welke waarden en eigenschappen vind jij belangrijk in jouw werkveld als tandarts?
Ten eerste om een mens te zijn, dat is het belangrijkste eigenlijk. Ik vind het niet fijn als ik bijvoorbeeld als tandarts ga praten over het gebit van de patiënt en zijn gebit ga beoordelen. Nee, ik probeer gewoon om als een mens met de patiënt om te gaan. Ten tweede eerlijkheid, dus bijvoorbeeld over een vulling of een behandeling waar ik zelf niet tevreden over ben, dan geef ik dat meteen bij de patiënt aan om samen open te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Dit zijn de belangrijkste dingen.
Je bent inmiddels al enige tijd werkzaam bij DentalZorg. Nu is de vraag: hoe bevalt het hier? Wat vindt je fijn aan DentalZorg?
Eh, wat ik fijn vind… Ten eerste de professionele sfeer die heerst binnen de praktijk, in de kamers, tussen de collega en andere afdelingen. Dit vind ik heel fijn. Ten tweede, dat alles wat je nodig hebt om je vak uit te kunnen voeren beschikbaar is. Ten derde, dat alles wat gecompliceerd zou kunnen worden, kan binnen de praktijk worden opgelost. Dus bijvoorbeeld chirurgie, implantologie, parodontologie, orthodontie. Dus het is heel makkelijk om met collega’s en andere specialisten binnen de praktijk om de kwaliteit van de zorg aan de patiënt te waarborgen en te zorgen voor een goede communicatie en persoonlijke benadering naar de patiënt toe. Het is dus bijvoorbeeld niet zo van: ‘oké het gaat mij niet lukken, dus zoek maar een specialist’. Nee, de patiënt kan binnen de praktijk geholpen worden. Deze drie aspecten waardeer ik en vind ik heel fijn. Ik ben blij dat ik hier werk.
Mooi om te horen… Net had je een paar waarden aangegeven: mens zijn, eerlijkheid, openheid. Vind jij deze waarden ook terug bij DentalZorg?
Ja zeker wel, want het is een soort spiegel van hoe de regels en het beleid binnen de praktijk zijn. Dit is een spiegel tussen hoe de relatie van de tandarts met de patiënt is. Als de tandarts niet op een menselijke manier of niet op een eerlijke manier behandeld, dan reflecteert zich dat in de patiënt. Maar ik denk dat deze waarden zeker ook terug te vinden zijn bij DentalZorg en hoe het beleid hier is opgesteld.
We hebben al een hele tijd te maken met het Covid-19 virus. Er zijn ook heel wat dingen veranderd op het gebied van getroffen maatregelen, ook binnen de zorg, zoals het houden van de 1,5 meter, mondkapje, regelmatig desinfecteren. Wat doe jij anders sinds de komst van Covid-19? En waar let je op?
Dat is een tricky vraag, haha. Eigenlijk in de tandheelkunde is er altijd een goede aandacht aan desinfectie en sterilisatie. Dat is niet vanwege de Corona pandemie, het is altijd zo in de mondzorg. Preventie en infectiebestrijding in de tandheelkunde zijn altijd heel goed. We zijn goed voorbereid, opgeleid en ook gewend hieraan. Ja, de afstand… Wat misschien minder leuk is, is dat we nu geen hand kunnen geven en dat is ook verstandig.
Wat geeft het meeste voldoening in jouw werk?
Als ik iets aan het dagelijkse leven of de routine van de patiënt op een positieve manier kan beïnvloeden. Of het nou met een glimlach is, betere mondhygiëne, er gezonder uitzien of door meer discipline te ontwikkelen bij de patiënt om de mond te verzorgen. Dit geeft heel veel voldoening. Ook wanneer er bijvoorbeeld een angstig kind in de stoel komt te zitten en die heel zenuwachtig is op de eerste en tweede afspraak, maar dan daarna met een glimlach op bezoek komt, dat is het meest belonende moment.
Welke tips geef jij je patiënten altijd mee?
De meeste tips die ik geef zijn:
- Om twee keer te poetsen.
- Wat meer ragers gebruiken
- Om twee keer in het jaar naar de tandarts te komen. Zo kan je heel veel ernstige aandoeningen en afwijkingen voorkomen. Bijvoorbeeld een gaatje na een jaar kan leiden tot een wortelkanaalbehandeling. Gebitsreiniging van een half uurtje is beter dan het doorlopen van een parodontologisch traject. Dus een regelmatig bezoek aan de tandarts loont wel op lange termijn.
Dit zijn echt tips om te doen. Dat is altijd beter dan afwachten, haha.
Welke mondproblemen kom je vaak tegen bij patiënten?
In Nederland eigenlijk hard poetsen en teruggetrokken tandvlees. Dat komt meestal door het poetsgedrag. En meer mensen gebruiken ook die bleektandpasta, wat niet echt een probleem is, maar wel een collateral damage zeg maar. Maar zoals ik al zei, de kwaliteit van mondhygiëne in Nederland is veel hoger dan in andere landen.
Waar zie je jezelf over drie jaar?
Ik zie mezelf over drie jaar als een meer sociale tandarts, waarbij patiënten niet het gevoel hebben dat ze met een tandarts communiceren, maar met een persoon. En dat ik daarmee kan zorgen voor een goede band met de patiënt die zich blijft ontwikkelen.
Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!