Een van de maatschappelijk doelen van DentalZorg is om tandheelkunde voor iedereen toegankelijk te maken. In het kader hiervan vinden wij het belangrijk dat onze tandartsen zich continu ontwikkelen en specialiseren, maar tegelijkertijd ook voor ontwikkelingen zorgen die bijdragen aan de gehele tandheelkunde branche. En dat is onze tandarts-implantoloog Shebrina Abdoel goed gelukt.
Samen met haar collega’s in de tandheelkunde branche en het UMC Groningen heeft zij wetenschappelijk onderzoek verricht naar de gemiddelde overlevingskans van implantanten bij patiënten die in de dagelijkse tandartspraktijk zijn behandeld en de mate van tevredenheid van deze patiënten. Het is een eer voor DentalZorg dat onze praktijk en patiënten aan dit onderzoek hebben kunnen bijdragen. Benieuwd naar de resultaten? Lees dan verder.
Introductie tandarts-implantoloog Shebrina Abdoel
Shebrina is een van onze bekende gezichten bij DentalZorg en ook een van onze senioren tandartsen. Ze is begonnen als mondhygiëniste en heeft vervolgens haar opleiding als tandarts afgerond aan het ACTA in Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in implantologie, chirurgische ingrepen en andere facetten binnen de tandheelkunde. Hiernaast is zij ook aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie (NVOI).
Uitleg tandheelkundige termen
Wetenschappelijk onderzoek gaat vaak gepaard met vakjargon. Om het artikel wat makkelijker leesbaar te maken leggen we kort enkele begrippen uit:
- Edentaat: tandeloos
- Implantaat: Dit is een kunstmatige wortel die een afwezige wortel vervangt en doorgaans als een schroef in de kaak wordt bevestigd.
- Overkappingsprothese: Dit een soort kunstgebit waarbij de wortels of implantaten van uw eigen tanden en kiezen als pijlers en houvast worden gebruikt voor de prothese. In het geval van implantaten noemt men dit ook wel een klikgebit.
- Peri-implantaire weefsels: Tandvleesweefsel rondom de implantaten.
- Staaf-huls mesostructuur: De mesostructuur is het deel dat zich tussen de implantaten bevindt en wordt gebruikt bij een klikgebit. De staaf-huls wordt ook wel een steg genoemd. Dit een soort van verankering voor de overkappingsprothese. Een staaf-huls mesostructuur is dus eigenlijk het framewerk van de implantaten onderling middels een staaf tussen de wortel of implantanten in.
Doel en insteek onderzoek
Soortgelijke wetenschappelijke onderzoeken zijn vaak gebaseerd op studies met een specifieke, sterk gecontroleerde patiëntengroep en worden vaak uitgevoerd binnen een universitaire setting. Het bijzondere aan dit onderzoek is dat het hier om een practice-based onderzoek gaat. Dat wil zeggen dat dit onderzoek is gebaseerd op bestaande patiënten binnen een algemene tandartspraktijk; in dit geval DentalZorg.
Dit retrospectieve onderzoek richtte zich op het evalueren van implantaatoverleving, peri-implantaire gezondheid en de tevredenheid van patiënten waarbij een overkappingsprothese in de onderkaak met staaf-hulsmesostructuur is geplaatst in een algemene tandartspraktijk; in dit geval DentalZorg. Een ander bijzonder aspect van dit onderzoek omtrent overkappingsprothetiek is dat er hierover geen langdurige onderzoeken bekend zijn. In dit onderzoek zijn de betreffende patiënten van DentalZorg gemonitord over een periode van negen jaar (2006 t/m 2015)! De patiënten in dit onderzoek zijn onder te verdelen in drie groepen. Een groep met 2 implantaten, een groep met 3 implantaten en een groep met 4 implantaten.
Wilt u dit onderzoek uitgebreid teruglezen? Kies dan hier in welke taal u het artikel wenst te lezen: Nederlands – Engels
Conclusie
Edentate patiënten met een overkappingsprothese op implantaten in de onderkaak zijn zeer tevreden en de implantaten hebben een hoge overleving met doorgaans gezonde peri-implantaire weefsels met weinig nazorg. De gemiddelde overlevingspercentages van alle drie de implantaatgroepen is 98,9%. Hierbij is aangetoond dat de resultaten van dergelijk onderzoek in praktijk setting niet onder doen aan een onderzoek in universitaire setting.
Wij kijken uit naar meer van dit soort onderzoeken van onze tandartsen. Kennis leidt immers tot ontwikkeling en een hogere mate van deskundigheid en daarmee tot hogere kwaliteit van uw tandheelkundige behandeling. Op deze manier komen we weer een stap dichter tot onze missie: tandheelkunde toegankelijk maken voor iedereen.
Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!
[Sassy_Social_Share]