geen relatie parodontitis en bindweefselziekte

In veel gevallen bestaat er een relatie tussen de gezondheid van de mond en de gezondheid van de rest van het lichaam. Via het tandvlees kunnen bacteriën immers gemakkelijk in de bloedbaan terecht komen, zich verspreiden en zo op andere plekken in het lichaam voor problemen zorgen. Maar dit werkt ook andersom: andere ziekten kunnen ervoor zorgen dat er problemen in de mond en met de mondgezondheid ontstaan. Dit blijkt echter niet het geval te zijn bij de bindweefselziekte Marfansyndroom.

Marfansyndroom

Wat houdt dit syndroom precies in? Patiënten die lijden aan het Marfansyndroom, hebben te maken met bindweefsel dat slecht opgebouwd is. Dit zorgt voor problemen aan de ogen, het skelet, het hart en de bloedvaten. De ziekte wordt veroorzaakt door een genmutatie en is erfelijk.

Verband met parodontitis

Omdat het Marfansyndroom het bindweefsel aantast en voor problemen zorgt bij de bloedvaten, werd er lang vanuit gegaan dat mensen die aan deze ziekte lijden ook een verhoogde kans hebben op het krijgen van parodontitis, een ernstige vorm van tandvleesontsteking. Door aantasting van bindweefsel in de mond krijgen bacteriën meer kans en ontstaan er sneller ernstige ontstekingen, zo werd gedacht. Uit onderzoek blijkt echter dat dit verband niet bestaat. Onderzoekers onderzochten een groep patiënten met het Marfansyndroom en vergeleken de onderzoeksresultaten met een controlegroep. Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen met het Marfansyndroom juist niet meer kans hebben op het krijgen van parodontitis dan anderen.

Tandvleesontsteking

Dit onderzoek onder patiënten met het Marfansyndroom heeft zich alleen gericht op het de relatie tussen het Marfansyndroom en parodontitis. Over het verband tussen deze ziekte en een gewone tandvleesontsteking is nog weinig bekend. Patiënten hebben mogelijk wel een verhoogd risico voor gewone tandvleesontstekingen. Ook deze kunnen natuurlijk voor problemen zorgen en erg vervelend zijn. Mocht u aan het Marfansyndroom lijden, dan is het belangrijk dat u uw gebit regelmatig door een van onze tandartsen of mondhygiënisten in Amsterdam of Zaandam laat controleren.