gebitsverzorging bij tieners
gebitsverzorging bij tieners

Tieners zijn altijd heel druk met verschillende dingen. Een goede gebitsverzorging hoort daar echter vaak niet bij. Toch is het erg belangrijk dat tieners goed voor hun gebit zorgen. Doen zij dit niet, dan kunnen zij hier later veel spijt van krijgen. Hoe kunnen tieners aangezet worden tot een goede gebitsverzorging? In dit artikel leest u meer hierover.

Folders

Bij veel tandartspraktijken liggen standaard informatiefolders over de verzorging van het gebit. Hierin is bijvoorbeeld te vinden hoe vaak er gepoetst moet worden en hoe lang. Ook staat er uitleg in over stoken en flossen. Dit is allemaal informatie die tieners nodig hebben. Het probleem is echter dat tieners dergelijke folders eigenlijk niet lezen. Uit onderzoek is ook naar voren gekomen dat geschreven instructies nauwelijks effect hebben op tieners.

Online

Wat tieners wel doen, is heel veel tijd online doorbrengen. Het is daarom ook veel effectiever om informatie over gebitsverzorging online aan te bieden. Er zijn verschillende manieren waarop dit al gebeurt. Zo zijn er online verschillende quizzen te vinden, waarmee tieners bijvoorbeeld kunnen testen of ze tandvleesproblemen hebben en of ze hun gebit wel goed verzorgen. Doordat deze quizzen op een speelse manier gebracht worden en achter de computer te maken zijn, zijn tieners veel eerder geneigd om de test in te vullen.

Filmpjes

Een ander effectief middel om in te zetten in de voorlichting over mondverzorging voor tieners, is videomateriaal. Uit onderzoek is gebleken dat een video-instructie veel meer effect heeft op tieners dan een informatiefolder. Er zijn online verschillende filmpjes te vinden over bijvoorbeeld de juiste manier om tanden te poetsen, hoe tandvleesontstekingen te herkennen zijn en hoe de ruimtes tussen de tanden het best gereinigd kunnen worden. Ook zijn er speciale filmpjes over het schoonhouden van een gebit met een beugel, een voor tieners zeer relevant thema.

Apps

Een andere manier om tieners meer te interesseren voor hun gebitsverzorging, is het gebruik van apps. Tieners zijn het liefst de hele dag met hun smartphone bezig, daarom is een app ook een heel effectief middel voor deze leeftijdsgroep. Zoals we eerder deze maand al schreven, heeft het Ivoren Kruis een gratis app uitgebracht om de mondverzorging gemakkelijker en beter te laten verlopen. Ook komen er dit jaar nog slimme tandenborstels op de markt, die via een app informatie doorgeven over de verzorging van de mond. Meer informatie daarover leest u in ons blog over slimme tandenborstels.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

[Sassy_Social_Share]

Gerelateerde artikelen

  Contactformulier

  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

  Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


  Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
  JaNee

  Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
  via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders