Lente Blog DentalZorg Image Header - Compressed
Lente Blog DentalZorg Image Header - Compressed

Dit jaar is de lente officieel begonnen op zondag 20 maart. Het is de periode dat alles weer tot bloei komt en dat de temperaturen weer gaan stijgen. Met het aanbreken van de lente en de ingang van de zomertijd kunnen wij weer langer genieten van de zon. De lente staat voor nieuwe, frisse en goede vooruitzichten.

Ook op het sociale vlak kan de lente voor mooie momenten zorgen. Dit seizoen nodigt uit naar meer familie- en barbecuefeestjes waar veel lekkernijen en zoete drankjes om de hoek komen kijken. Wie wil dat niet? Maar al dit lekkere eten en zoete dranken kan zorgen voor tandplak, tandsteen en mogelijk gaatjes. Des te belangrijker dat je je gebit goed bijhoudt. In dit artikel vindt u tips en adviezen terug over het onderhouden en reinigen van uw gebit tijdens deze (hopelijk) zonnige dagen.

 

Voordelen van een goede gebitsonderhoud in combinatie met de lente

1 . Het oude eruit en het nieuwe erin

Het aanbreken van de lente is een perfect moment om oude mondspoeling en tandpasta weg te gooien en ook om de tandenborstel te vervangen wanneer u deze langere tijd heeft gebruikt. Bacteriën kunnen namelijk blijven hangen in uw tandenborstel. Hoe u weet wanneer u uw tandenborstel het beste kunt vervangen, dat leest u hier terug: Klik hier.

 

2. Voorkom gaatjes

Hoe warmer het wordt, des te hoger de consumptie van koude en suikerhoudende dranken, zoals sportdranken, frisdranken en vruchtendranken. Deze suikerhoudende dranken zijn berucht voor het veroorzaken van gaatjes, dit geldt ook voor bijvoorbeeld jus d’orange. Meer over gaatjes leest u hier.

Een tussentijds bezoek aan de mondhygiëniste tijdens deze periode is altijd verstandig en kan het ontstaan van gaatjes en de opkomst van tandplak tegengaan. Voorkomens is immers beter dan genezen.

 

3. Verlichting van allergie

Seizoensveranderingen kunnen de effecten van allergieën versterken. Dit kan in sommige gevallen best hevig zijn. Zo kunnen seizoen allergieën de mondgezondheid beïnvloeden, zoals:

  • Het veroorzaken van tandpijn;
  • Toenemende gevoeligheid van de tanden;
  • Een droge mond;
  • En zelfs een zere keel.

Een tandarts kan u het beste adviseren over wat u in deze situatie het beste kan doen. Gebruikt u voor uw allergie(ën) de nodige medicatie, maar voelt u nog steeds een van bovenstaande punten, dan is het verstandig om langs de tandarts of huisarts te gaan voor een controle.

 

4. Voorkom tandvleesontsteking: een gezonde mond betekent een blij lichaam!

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat er een sterk verband is tussen de mondgezondheid en algemene gezondheid . Het verwijderen van tandplak en tandsteen is essentieel voor een goede mondgezondheid, omdat dit anders een tandvleesontsteking kan veroorzaken. Een verergerde vorm van tandvleesontsteking, ook wel parodontitis, kan leiden tot tandverlies en kan de botten en ondersteunende weefsels in uw mond beschadigen. Parodontitis wordt zelfs gelinkt aan diabetes, hart- en vaatziekten, chronische ontstekingen en veel andere serieuze ziekten en aandoeningen.

 

5. Maak een goede lentestart

Met het lezen van dit artikel bent u in ieder geval bewust van de mogelijke gevolgen van het niet onderhouden van het gebit. Uw eet- en drinkgedrag is hierbij natuurlijk van groot belang. Geniet de komende tijd van de lekkernijen op familiefeestjes, maar houd ook uw mondhygiëne op peil. Onze mondhygiënisten helpen en adviseren u graag.

 

Bent u benieuwd wat een gebitsreiniging inhoudt, wanneer wij het adviseren en welke stappen u zelf kunt ondernemen voor een goede mondhygiëne? Lees dan onze blog ‘Hoe vaak naar de mondhygiënist voor een gebitsreiniging’ door.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

[Sassy_Social_Share]

Gerelateerde artikelen

    Contactformulier

    Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

    Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


    Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
    JaNee

    Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
    via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders