eerlijke informatie helpt tegen angst voor de tandarts

Veel mensen in Nederland vinden het niet prettig om een bezoek aan de tandarts te brengen en een deel heeft zelfs angst voor de tandarts. Zij gaan liever helemaal niet heen en proberen tandartsbezoeken zoveel mogelijk te vermijden. Toch is dit natuurlijk geen optie, wat kunt u doen bij angst voor de tandarts?

 

Regelmatige controle en behandeling is noodzakelijk

Om het gebit gezond te houden is er meer nodig dan alleen goed poetsen, stoken en flossen. De tandarts zal met enige regelmaat bezocht moeten worden voor een controle en waar nodig zijn behandelingen noodzakelijk om het gebit in stand te houden. Voor mensen met angst voor de tandarts is dit echter geen vanzelfsprekendheid. Zij gaan liever niet op controle en dit levert op termijn grote problemen op voor het gebit.

 

Kinderen met angst voor de tandarts

Er zijn veel kinderen die bang zijn voor de tandarts. Dit is niet alleen voor de tandarts heel vervelend, maar voor u als ouders ook. Iedere afspraak wordt zo immers een ware strijd. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste kinderen het helemaal niet erg vinden om naar een tandarts te gaan, ze zien heel goed het belang van de controles in. De kinderen die angst voor de tandarts hebben, blijken deze vaak van hun angstige ouders over te hebben genomen.

 

Wat te doen?

Herkent u het probleem van angst voor de tandarts en ziet u ook altijd enorm tegen de bezoeken op? Dan is het goed om te weten dat hier echt wel iets aan te doen is. Voor veel mensen helpt het namelijk enorm als zij precies weten wat de tandarts gaat doen en hoe dit zal voelen. Dit zorgt ervoor dat zij minder angst voor de tandarts ervaren en dat zij hun angst niet doorgeven aan hun kinderen. Ook voor kinderen geldt dit. Doe als ouders niet net alsof een behandeling niet vervelend zal zijn, maar wees hier eerlijk over. Daarnaast is het ook bij kinderen belangrijk dat de tandarts hen precies uitlegt wat zij kunnen verwachten. Zo komen zij niet voor vervelende verrassingen te staan en zul de angst voor de tandarts een stuk kleiner worden.