droge mond
droge mond

Hebt u ook wel eens last van een droge mond? Dit is een erg vervelend gevoel, maar op zich niet schadelijk. Hebt u echter altijd meetbaar te weinig speeksel, dan kunnen er problemen ontstaan.

Te weinig speeksel

Om te weten wat een te lage hoeveelheid aan speeksel is en wanneer er dus sprake is van een droge mond, is het natuurlijk eerst van belang om te weten wat als normale norm gehanteerd wordt. Mensen maken normaal gesproken ongeveer vijfhonderd tot zeshonderd milliliter speeksel per dan aan. Dit gebeurt zowel in rust, als wanneer iemand aan het kauwen is.

Oorzaken van een droge mond

Er zijn verschillende zaken die een droge mond kunnen veroorzaken. Dit kan ontstaan door het syndroom van Sjögren, waarbij mensen slechts twintig milliliter speeksel per dag aanmaken. Maar ook medicijngebruik, bestralingen, speekselklierproblemen en endocriene afwijkingen kunnen de oorzaak zijn van een droge mond.

Gevaar van een droge mond

Het continu hebben van een droge mond is geen aangenaam gevoel, maar het kan ook nog eens slecht zijn voor uw gezondheid. Zo is speeksel natuurlijk nodig om te kunnen slikken en is het erg belangrijk bij de vertering van uw voedsel. Maar een droge mond is ook schadelijk voor uw gebit. Speeksel beschermt namelijk uw gebit door remineralisatie, het tegengaan van cariës en het tegengaan van schimmels.

Te droge mond?

Hebt u vaak last van een droge mond en vraagt u zich af of het echt schadelijke vormen aan begint te nemen? Neem dan contact op met uw tandarts. Deze kan beoordelen of u echt een te droge mond hebt en kan ook achterhalen wat de oorzaak is van uw droge mond.

Wat te doen tegen een droge mond?

Een droge mond kan op vele manier bestreden worden, afhankelijk van de oorzaak. U kunt op een natuurlijke manier de speekselafgifte stimuleren, maar ook door middel van speekselvervangers of medicijnen.

Het stimuleren van de speekselafgifte

De speekselklieren kunnen of tijdelijk niet werken of de afgifte van speeksel is geremd door het gebruik van medicijnen. In alle twee de situaties kunt u de speekselproductie stimuleren:

 • Consumeer etenswaren waarop u goed moet kauwen, zoals boterhammen, wortels of suikervrije kauwgom
 • Versterk de afgifte van speeksel door het eten van licht zuur voedsel, zoals appels, sinaasappels en andere fruitsoorten. Ook komkommer werkt goed.

Echter, bij mensen die langere tijd te kampen hebben met het syndroom van Sjögren of die een bestraling hebben gehad in het hoofd of de hals is dit niet zo succesvol.

Speekselvervangers

In het geval waarin uw speekselklieren helemaal niet of bijna niet meer werken, zijn speekselvervangers de oplossing. Met behulp van speekselvervangers wordt de speekselproductie gestimuleerd. Dit helpt tegen een droge mond. Speekselvervangers zijn speciale vloeistoffen in de vorm van een bevochtigingsgel (Biotè ne Oral Balance) of een verstuiver (Glandosane, Xialine). Deze gel brengt u aan op de slijmvliezen. Het advies is om dergelijke middelen die een speeksel vervangende werking hebben eerst te bespreken met uw tandarts of mondspecialist. Neem hiervoor contact met ons op.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

[Sassy_Social_Share]

Gerelateerde artikelen

  Contactformulier

  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

  Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


  Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
  JaNee

  Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
  via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders