Bent u ontevreden over uw uiterlijk en overweegt u daarom om een cosmetische gebitsbehandeling uit te laten voeren? Dan is het goed om te weten dat cosmetische gebitsbehandeling in veel gevallen niet zorgt voor een positiever gevoel over het uiterlijk.

 

Onderzoek naar tevredenheid over het uiterlijk

Het opmerkelijke resultaat kwam naar voren uit een onderzoek naar de tevredenheid over het uiterlijk voor en na een cosmetische gebitsbehandeling. De onderzoekster liet zestig mensen een vragenlijst invullen. Aan de hand van verschillende vragen werd gemeten in welke mate de patiënten tevreden waren over hun uiterlijk voordat zij de cosmetische gebitsbehandeling hadden ondergaan. Ditzelfde werd ook na de behandeling gemeten. Daarnaast maakten alle zestig deelnemers een persoonlijkheidstest.

 

Resultaten van het onderzoek

Uit de studie kwam naar voren dat patiënten die voor de cosmetische gebitsbehandeling het meest tevreden waren over hun uiterlijk, dit ook na de behandeling waren. Met andere woorden, patiënten die voor de behandeling al erg ontevreden waren, bleven ontevreden. Het maakte hierbij niet uit welke cosmetische gebitsbehandeling er uitgevoerd werd. Uit de persoonlijkheidstest kwam naar voren dat vooral patiënten met neurotische trekken ontevreden blijven over hun uiterlijk.

 

Psycholoog

Betekent dit nu dat het geen zin heeft om een cosmetische gebitsbehandeling te ondergaan? Nee, absoluut niet. Tandartsen kunnen er zeker voor zorgen dat uw gebit er mooier uit komt te zien en kunnen zo uw uiterlijk verbeteren. Uit het onderzoek blijkt alleen dat u zich hier niet perse een stuk mooier door gaat voelen. Wilt u echt uw mening over uw lichaam veranderen, wilt u meer tevreden zijn met hoe u eruit ziet? Dan is alleen een cosmetische gebitsbehandeling niet voldoende, omdat u vaak dezelfde gedachten blijft houden over uw lichaam. Een psycholoog kan u helpen om een positiever beeld te krijgen over uw lichaam. De onderzoekster raadt daarom ook aan om niet alleen een cosmetische gebitsbehandeling te ondergaan als u ontevreden bent over uw uiterlijk, maar om ook de hulp van een psycholoog in te roepen.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

  Contactformulier

  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

  Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


  Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
  JaNee

  Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
  via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders