Veel mensen krijgen regelmatig te maken met blaartjes in de mond, ook wel aften genoemd. Deze kunnen zeer pijnlijk zijn en kunnen het erg ongemakkelijk maken om te eten. Waardoor ontstaan aften en wat kunt u er zelf tegen doen om het ontstaan ervan te voorkomen? In ons vorige blog gaven we al aan dat er verschillende factoren zijn die bijdragen aan het ontstaan van aften, zoals verminderde weerstand, verstoring van het biologische evenwicht en beschadiging van het slijmvlies. Ook tropisch fruit kan een veroorzaker zijn van aften.

Tropisch fruit

Uit onderzoek van dr. Arie van Nieuw Amerongen, hoogleraar orale biochemie, bleek dat ook het eten van tropisch fruit voor aften kan zorgen bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Aanleiding voor het onderzoek naar de relatie tussen aften en tropisch fruit was een patiënt die vaak last van aften had. Na veel onderzoek bleek dat hij hier vooral last van kreeg als hij in de tropen was.

Aftengevoelige mensen

Naar aanleiding hiervan besloot het onderzoeksteam om mensen die gevoelig zijn voor het krijgen van aften tropisch fruit voor te zetten. Uit deze test kwam naar voren dat het eten van papaja, kiwi, mango en ananas kan leiden tot het ontstaan van aften.

Papaïne

Nader onderzoek naar deze vruchten moest uitwijzen waarom zij zorgden voor het ontstaan van aften. Al snel bleek dat het effect verdwenen was als de vruchten verhit waren geweest. Dit leidde tot de conclusie dat een temperatuurgevoelig eiwit de oorzaak was. Dit eiwit, genaamd papaïne, bleek de veroorzaker te zijn.

Hechting met speekseleiwitten

Het bleek dat papaïne zich hecht aan bepaalde speekseleiwitten, de cystatinen, waardoor de activiteit van deze eiwitten daalt. De cystatinen hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Door vermindering van de cystatinen neemt de weerstand van de mond dus af, waardoor er gemakkelijker aften ontstaan. Zo is papaïne, en dus vers tropisch fruit, bij sommige mensen de veroorzaker van aften. Eet u echter iedere dag vers tropisch fruit, dan blijkt het effect van de papaïne wel minder te worden.

Verminderde weerstand, verstoring van het biologische evenwicht, beschadiging van het slijmvlies en het eten van tropisch fruit kunnen dus allemaal veroorzakers zijn van het ontstaan van aften. Maar ook tandpasta’s kunnen aften veroorzaken. Hierover meer in ons volgende blog.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

  Contactformulier

  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

  Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


  Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
  JaNee

  Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
  via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders