aften en tandpasta
aften en tandpasta

Veel mensen krijgen regelmatig te maken met blaartjes in de mond, ook wel aften genoemd. Deze kunnen zeer pijnlijk zijn en kunnen het erg ongemakkelijk maken om te eten. Waardoor ontstaan aften en wat kunt u er zelf tegen doen om het ontstaan ervan te voorkomen? In onze vorige twee blogs gaven we al aan dat er verschillende factoren zijn die bijdragen aan het ontstaan van aften, zoals verminderde weerstand, verstoring van het biologische evenwicht, beschadiging van het slijmvlies en het eten van tropisch fruit. Ook tandpasta’s kunnen effect hebben op het ontstaan van aften.

Schuimmiddel

De meeste tandpasta’s bevatten een schuimmiddel, ook wel sodium dodecyl sulphate (SDS) genoemd. Fabrikanten voegen dit toe omdat mensen het fijn vinden om volume in de mond te ervaren. Uit onderzoek is echter gebleken dat SDS een minder goede invloed heeft op het slijmvlies van de mond en dat daardoor aften ontstaan. Ook menthol kan een negatieve invloed hebben op het mondslijmvlies. Het maakt het slijmvlies gevoeliger, net als overigens sterke kruiden en specerijen. En zoals eerder al duidelijk werd, zorgt een gevoeliger slijmvlies ervoor dat er sneller aften ontstaan.

Zendium en Parodontax

Er zijn twee tandpasta’s op de markt die geen SDS bevatten en die bovendien geen of weinig menthol bevatten en mild van smaak zijn. Dit zijn Zendium en Par0dontax. Uit ervaringen van consumenten is gebleken dat beide tandpasta’s een gunstig effect hebben op aften. Doordat ze mild zijn, minder of geen menthol bevatten en geen SDS bevatten, hebben ze minder effect op het slijmvlies en dus op het ontstaan van aften.

De oorzaken van aften kunnen we dus op een rijtje zetten als: verminderde weerstand, verstoring biologisch evenwicht en beschadiging van het slijmvlies. Dit kan onder andere ontstaan door het eten van tropisch fruit en het gebruik van tandpasta met SDS. In het volgende blog gaan we in op manieren om aften te voorkomen en te verhelpen.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

[Sassy_Social_Share]

Gerelateerde artikelen

  Contactformulier

  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

  Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


  Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
  JaNee

  Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
  via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders