Wat is zijn de voordelen van composiet facings?
- Een composiet facing is in het algemeen goedkoper dan een porseleinen facing.
- Bij composiet facings wordt er niets tot weinig van de tand afgeslepen. Er is dan ook slechts één behandeling nodig voor het plaatsen van de facing(s).
- Composiet facings zijn makkelijker te repareren of te herstellen.
Wat zijn de nadelen van composiet facings?
- Composiet facings kunnen een dof uiterlijk krijgen en hierdoor krijgt het een minder natuurlijk effect. Composiet heeft van zichzelf een meer doffer kleur dan porselein.
- De afwerking van een composiet facing gebeurt in één behandeling, echter wel in fases. De tandarts vult de tand of kies elke keer met een stukje composiet om meer detail te geven aan het uiterlijk.
- Composiet facings hebben een kortere levensduur. Dit hangt natuurlijk af van het onderhoud van het gebit en de mondgezondheid.
Waar worden onze composiet facings van gemaakt?
Onze composiet facings zijn gemaakt van hoogwaardige materialen. Wij gebruiken de composiet van 3M Espe filtek supreme XTE. Dit is een zeer kwalitatief hoogwaardig wereldwijd product waarbij er veel mogelijkheden zijn. Van alle composietmaterialen is dit de composiet die het meest natuurlijke look geeft en het minste verkleurt.
Wat zijn de kosten van een composiet facing?
De kosten voor een composiet facing per tand bedraagt tussen € 120,- en € 180,-. Dit is afhankelijk van de behandeling.
Worden composiet facings vergoed door de zorgverzekering?
Bent u 18 jaar of jonger en heeft u een basisverzekering? Dan krijgt u doorgaans de behandeling van de composiet facings vergoed. Bent u ouder dan 18 jaar en heeft u een basisverzekering? Dan krijgt u alleen in bepaalde gevallen de behandeling vergoed. Daarom is het raadzaam om een aanvullende tandartsverzekering te overwegen. De vergoeding is onder meer afhankelijk van de zorgverzekeraar en het soort aanvullende tandartsverzekering dat u heeft afgesloten. U krijgt in de regel een bepaald percentage van de kosten vergoed tot een maximumbedrag per jaar.
Lees meer over de vergoedingen per (grote) zorgverzekeraar.
De stappen van een behandeling met composiet facings
Het aanbrengen van composiet facings kan bij ons op twee verschillende manieren:
Directe methode:
Hierbij wordt de composiet facing direct in de mond opgebouwd. Deze methode is meestal geschikt voor een vrij simpele situatie bij een of twee tanden. Voordeel hiervan is dat het tot een snel resultaat leidt. De behandeling kan in de meeste gevallen ook direct worden uitgevoerd. De behandeltijd is ongeveer een uur.
Indirecte methode:
Hierbij worden er afdrukken gemaakt die naar onze laboratorium gaan. In de laboratorium wordt er een wax-up gemaakt zodat wij kunnen zien hoe het resultaat eruit zal zien en wat voor marges er zijn. Nadat de wax-up is goedgekeurd, wordt er een zogenaamde composiet lepel gemaakt en zodoende wordt het in de mond geplaatst. De behandeltijd voor deze behandeling is ongeveer anderhalf uur. Nadat de afdrukken zijn gemaakt duurt het ongeveer een week voordat het laboratorium de composietlepel klaar heeft.
Het aanbrengen van een facing kent verschillende fasen. Composietfacings zijn in een enkele ingreep aan te brengen. Porseleinen facings worden echter eerst in een tandtechnisch laboratorium vervaardigd. U moet dan dus minstens twee keer een afspraak met uw tandarts maken.
- EEN KLEUR KIEZEN
Allereerst wordt er de kleur gekozen die u wenst samen met uw tandarts. Hoe de kleur uitpakt is door de tandarts meteen duidelijk te maken. Er zijn verschillende kleuren beschikbaar die bovendien te mengen zijn.
- DE TAND WORDT AFGESLEPEN
Indien nodig, wordt er een heel klein laagje van het oppervlak van uw tand weggeslepen. Op die manier wordt er ruimte voor de facing gecreëerd. Wanneer dit niet gebeurt nemen de tanden toe in dikte.
- DE FACING VASTPLAKKEN
Eerst wordt uw tand met zuur behandeld voordat het composiet wordt aangebracht. Tevens wordt er een hechtlaag op de tand aangebracht. Hier wordt tenslotte het zachte composiet op geplaatst.
- DE FACING OP VORM KRIJGEN
Als de composiet op uw tand is aangebracht, wordt het vulmateriaal eerst grof in de juist vorm gekneed. De composiet wordt met een blauw licht beschenen wanneer de juiste vorm is vervaardigd. Zo wordt de composiet hard gemaakt. Dan wordt de composiet in de juiste vorm geslepen en wordt het oppervlak gepolijst. Daarna is de facing voltooid. Mocht u ontevreden zijn over een vorm of kleur dan is het mogelijk dat dit nog wordt aangepast.